Pronađen još jedan nastanjivi planet

Na udaljenosti od 42 svjetlosne godine od Sunčevog sustava, astronomi su pronašli još jedan nastanjivi planet. Riječ je o planetu koji se nalazi u sustavu zvijezde HD 40307.

Znanstvenici koji su u potrazi za “novom Zemljom” pronašli su još jedan planet koji bi mogao biti naseljiv, objavio je BBC. Nalazi se u sustavu zvijezde HD40307 i masom je sedam puta veći od Zemlje. Već ranije je utvrđeno da zvijezda HD 40307 ima tri planeta, no svi su oni bili preblizu da bi na njima moglo biti vode u tekućem stanju.

Novo istraživanje predstavljeno u časopisu Astronomy and Astrophysics pokazalo je da u istom sustavu postoje još tri planeta među kojima i jedna Super-Zemlja u nastanjivoj zoni. Astronomi ističu kako će trebati provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile i druge moguće sličnosti ovog tijela nazvanog 40307g sa Zemljom.

Dosad 800 otkrivenih egzoplaneta

Zvijezda HD 40307 od Sunčevog je sustava udaljena 42 svjetlosne godine što u kozmičkim razmjerima nije puno. Planet na kojem bi se moglo živjeti otkrili su istraživači iz mreže RoPACS (Rocky Planets Around Cool Stars) u jednom čileanskom opservatoriju koristeći specijalni uređaj Harps. Otkriveni je planet nadopunio spisak od preko 800 dosad otkrivenih egzoplaneta.

Povratak na Net.hr