Oružje 21. stoljeća

PRAKTIČNO LASERSKO ORUŽJE: Buduće vozilo američke vojske s laserskim naoružanjem

Locheed Martin dovršio je projektiranje, razvoj i demonstriranje svog 60 kW laserskog oružanog sustava koji će uskoro biti dostavljen vojsci SAD-a.

Sustav je platforma montirana na vozilu koja će se koristiti za obranu kopnenih ciljeva od dronova i topničko-raketnih napada. Najnoviji projekt Locheed Martina za ovo rješenje temelji se na ranijim konceptima zamišljenim pod Inicijativom za robustni električni laser američkog Ministarstva obrane.

NOVI TIP NAORUŽANJA: Kina predstavila najnovije lasersko oružje na državnoj televiziji

Bliže praktičnom laserskom oružju

Locheed Martin objavio je ovo oko mjesec dana nakon dovršenja serije testiranja ovog laserskog sustava. Predstavnici tvrtke kažu kako su došli do važne točke koja ih dovodi znatno bliže dostavi oružanim snagama, prenosi UPI.

Locheed Martinov laserski oružani sustav onesposobio je kamion tako što mu je uništio motorFoto: lockheedmartin.com

“Dostavljanje ovog lasera predstavlja važnu točku na putu do korišćenja praktičnog laserskog oružanog sustava”, izjavila je Paula Hartley iz Locheed Martina.

Ovaj laser je kombinirana zraka vlaknastog lasera i drugih individualnih zraka koje se stvaraju kroz vlaknastu optiku, a radi se o procesu za koji proizvođači kažu da stvara intenzivniju i jaču zraku.

“Uspjeli smo pokazati kako je snažna direktna laserska energija sada dovoljno male težine i volumena, kao i dovoljno pouzdana da se može ugraditi na taktička vozila za obrambene primjene na kopnu, moru i u zraku”, objasnio je viši predstavnik Laser and Sensor Systemsa, dr. Robert Afzal.

Afzal je dodao kako je zraka blizu “limita difrakcije”, što bi značilo kako je ovaj obrambeni sustav blizu fizičkom limitu lasera da budu koncentrirani kroz jednu točku.

Povratak na Net.hr