GRUPNO LANSIRANJE

POLETIO SOJUZ-2.1A: Ruska raketa lansirala 72 satelita u Zemljinu orbitu

Ovog petka, 14. 7. ruska raketa Sojuz-2.1a poletjela je sa kozmodroma u Bajkonuru, piše Interesting Engineering.

Za rusku državnu svemirsku agenciju Roskosmos lansirana je misija Kanopus-V-IK, u sklopu koje će se promatrati Zemljina površina. Misija je od velikog značaja jer će isto tako postaviti 72 sekundarna tereta u tri različite orbite.

Nakon što raketa Sojuz-2.1a podigne teret na odgovarajuću visinu, gornji stadij rakete, Fregat, odvesti će satelite u tri različite orbite. Fregatu će trebati više od 8.5 sati da obavi sve zadatke prije nego što se postavi u položaj za ponovni povratak prema Zemlji te se samouništi u Indijskom oceanu.

 

SPEKTAKULARNO POLIJETANJE SOJUZA: Rusija lansirala prvu raketu s novog kozmodroma

Jedan od glavnih ruskih problema s okolišem predstavljaju šumski požari širom prostranog ruskog teritorija. Kanopus-V-IK ruski je satelit čiji je cilj otkriti i promatrati požare iz svemira.

Osim požara, pratiti će i druge katastrofe, poput poplava ili izlijevanja nafte. A moći će podržavati i poljoprivredne projekte, promatranje obala i stanja vode.

Fregat, Kanopus-V-IK i sekundarni teret između njihFoto: Russian Space Web

Tehnologija ovome satelitu omogućava detektiranje požara veličine samo 25 četvornih metara iz svemira.

Ono po čemu je ova misija posebna je to što raketa Sojuz-2-1a uz ovaj satelit nosi još 72 sekundarna tereta. Unatoč tome što Indija drži rekord sa 104 satelita u jednom lansiranju, i ovo lansiranje je od povijesnog značaja.

Sateliti će prikupljati i slati podatke svemirskoj agenciji Roskosmos, Ministarstvu za hitne situacije, Ministarstvu prirodnih resursa, Mereorološkoj-hidrološkoj agenciji (Rosgidromet), Ruskoj akademiji znanosti, i drugim institucijama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr