Pet jednostavnih načina da si ublažite bol

Mislite da se filmski zlikovci nakon ranjavanja histerično smiju bez veze? E, pa razmislite još jednom.

19.5.2013.
13:47
VOYO logo

Na jedno ih je mjesto okupio Cracked.com.

5. Kofein

Eksperimenti su pokazali da kava, odnosno kofein - ublažuju bol. Prva testirana bol potjecala je od pretjeranog vježbanja. Jednoj skupini ispitanika dane su pilule s kofeinom, a drugoj placebo i ispostavilo se da su se ovi prvi daleko manje žalili na upalu mišića. Druga testirana bol bila je ona od sjedenja za kompjuterom - ispitanici koji su prije testa popili kavu, također su se žalili manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Gledajte u dio tijela koji vas boli

Gledanje u dio tijela koji vas boli može ublažiti bol. Znanstvenici su na jednom eksperimentu manipulirali ogledalom koje se nalazilo ispred očiju ispitanika dok su im nanosili bol na ruci infracrvenim zrakama. Dok su mogli vidjeti svoju ruku, mogli su podnijeti veći intenzitet boli. Isto se dogodilo i prilikom operacija kralježnice - pacijentima kojima je omogućeno da vide što im liječnici rade na leđima, lakše su podnosili bol.

3. Smijeh

Je li "smijeh je najbolji lijek" samo stara otrcana fraza? Čini se da ne. Smijeh ne samo da odvraća vašu pozornost od boli, nego sama akcija potiče lučenje endorfina koji je prirodni analgetik. Ali morate se stvarno smijati, cijelim tijelom, ne samo smješkati. Dokazano je to na ispitanicima kojima su puštane smiješne snimke, a koji su osjećali manje boli od onih kojima su puštani dokumentarci, partije golfa ili im je omogućeno da igraju igrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Uvjerite sami sebe da vam bol - pomaže

Sposobnost da podnesemo bol povezana je sa značenjem koje joj pridajemo. Zato nas na neki način manje bole posljedice operacije od onoga što je do operacije i dovelo. I to je dokazano na način da je jednoj grupi ispitanika, kojima se nanosila bol na ruci, rečeno da će im ona naškoditi, dok je drugoj rečeno da će im ojačati mišiće ruke. Drugoj skupini se tolerancija na bol iz eksperimenta u eksperiment pojačavala. Zato, primjerice, kad se porežete nožem, trebate si neprestano govoriti da je to korisna lekcija u baratanju oštrim predmetima.

1. Gledajte u nešto što je zbilja grozno

Zubari koji svoje ordinacije ukrašavaju slikama umirujućih pejzaža i štenaca zapravo griješe. Više od autosugestije kojom se sa zubarske stolice psihički izmještate na prekrasne vodopade, "pale" - fotografije mučenja! Dokazano je to na ispitanicima koji su gurali ruku u posudu s vodom koja je toliko hladna da izaziva bol. Prikazivani su im prizori ugodnog, neutralnog i neugodnog sadržaja. Šok koji bi doživjeli od slika užasa im je umanjivao bol. U principu - važno je odvratiti pažnju, a fotografija slatkog psića u najmanju ruku nema tu moć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo