I CJEPIVO PROTIV GRIPE POMAŽE? / Oboljeli od Covida koji su se cijepili protiv influence možda su zaštićeniji od težih posljedica

Utvrđeno je da cijepljeni protiv gripe imaju manje šansi za moždani udar, sepsu, trombozu i hospitalizaciju

12.7.2021.
20:23
Profimedia

Nedavno završeno veliko istraživanje koje je obuhvatilo 75.000 zaraženih koronavirusom, pokazalo je da se među cijepljenima protiv gripe pojavilo manje težih slučajeva covida-19 te da su manje šanse da će završiti na intenzivnom liječenju ili na respiratoru. Utvrđeno je i da se cijepljenjem protiv gripe značajno smanjila mogućnost pojave moždanog udara, duboke venske tromboze i sepse, piše Guardian.

Iako, prema istraživanjima, cjepivo protiv gripe nije smanjilo smrtnost od covida-19, pokazalo se da može pružiti određenu zaštitu, jačanjem imuniteta. Znanstvenici su otkrili i da su cijepljeni protiv gripe bili općenito boljeg zdravlja od necijepljenih.

Detaljna usporedba

Uspiju li daljnja istraživanja potkrijepiti ova saznanja, najviše će koristi imati zemlje u kojima vlada nestašica cjepiva protiv koronavirusa te onima u kojima prijeti urušavanje zdravstvenog sustava zbog kombinacije gripe i covida.

"Važno je naglasiti da apsolutno preporučujemo cjepivo protiv covida-19 i ni na koji način ne sugeriramo da je cjepivo protiv gripe zamjena za njega", rekao je autor studije i profesor kliničke kirurgije na Sveučilištu Miami, Devinder Singh.

Znanstvenici su usporedili zdravstvene kartone 37.377 pacijenata iz Velike Britanije, SAD-a i još nekoliko zemalja, koji su oboljeli od covida i primili cjepivo protiv gripe, s istim brojem pacijenata oboljelih od covida koji nisu bili cijepljeni. Pacijenti u obje skupine podudarali su se u dobi, spolu, etničkoj pripadnosti te drugim komorbiditetima i životnim navikama, poput prehrane i pušenja.

Potom su analizirali koliko su često pacijenti bolovali od bilo kojeg od 15 ozbiljnih zdravstvenih stanja u razdoblju od četiri mjeseca nakon dijagnosticirane zaraze koronavirusom. Predstavljena otkrića sugeriraju da cjepivo protiv gripe može zaštitit ljude od nekih posljedica covida-19.

Veći rizik od opasnijih bolesti

Tako su, recimo, necijepljeni protiv gripe imali od 45 do 58 veću šansu da dobiju moždani udar, oko 40 posto šansi za duboku vensku trombozu i od 36 do 45 posto više šansi za sepsu, ali i češću hospitalizaciju, naročito na odjelima intenzivne njege.

"Moguće je da cjepivo protiv gripe nespecifično stimulira imunološki sustav, ali uvijek se pitate jesu li te asocijacije uzročne ili postoji zajednički čimbenik - poput socijalne deprivacije, što bi moglo objasniti zašto idu ruku pod ruku. Ljudi koji prime cjepivo protiv gripe mogli bi biti boljeg zdravlja. No, najbolji način da se zaštitite od covida je da primite cjepivo protiv covida", rekao je profesor Peter Openshaw, član Savjetodavne skupine britanske vlade za nove i rastuće respiratorne virusne bolesti.

Prema savjetima Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunologiju, britanski zdravstveni sustav planira od rujna nuditi covid cjepiva kombinirano s cjepivima protiv gripe. Britanski ministri su posebno zabrinuti da će se gripa, koja prošle zime gotovo da i nije postojala, opasno razbuktati sljedeće zime, kao što se sada razbuktava covid.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen