Obamin svemirski program naljutio Neila Armstronga

14.4.2010.
12:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao Mjesecom, osudio je odluku američkog predsjednika Baracka Obame da otkaže NASA-in program povrataka na Mjesec, rekavši da je taj potez "razoran" za napore SAD-a u svemiru. arti-201002020473006 Otvoreno pismo zapovjednika Apolla 11, Neila Armstronga, također je potpisao zapovjednik Apolla 17 Eugene Cernan, posljednji astronaut koji je hodao Mjesecom, te zapovjednik Apolla 13 Jim Lowell.

Lowell i njegova posada ovoga tjedna obilježavaju 40. obljetnicu glasovitog leta, na kojem je kvar spriječio spuštanje na Mjesec i ugrozio živote astronauta, ali se kapsula Apolla 13 ipak sretno vratila na Zemlju.

Armstrongovo pismo dano je na objavu NBC News-u samo dva dana prije Obamina posjeta Svemirskom centru Kennedy na Floridi, radi sudjelovanja na summitu o politici američkog svemirskog programa.

Očekuje se da će Obama na tom skupu iznijeti svoju viziju budućeg razvoja NASA-e.

Najsporniji dio Obamine politike je otkazivanje programa Constellation, u koji je već uloženo 10 milijardi dolara. Program je trebao razviti novu generaciju raketa-nosača Ares i svemirske letjelice Orion, za slanje astronauta u Zemljinu orbitu i izvan nje.

Zamišljeno je da ta letjelica zamijeni dotrajalu flotu NASA-inih space shuttleova, koji krajem ove godine trebaju otići u mirovinu, odnosno u tehničke muzeje.

Postupajući prema savjetima neovisnog panela stručnjaka, Obamina je administracija odlučila da program Constellation ne može ispuniti ciljeve NASA-e u zadanim rokovima, pa je u prijedlogu proračuna za iduću godinu taj program odgođen do daljnjega, a težište premješteno na razvoj tehnologije i buduća istraživanja.

Otkazivanje Constellationa može voditi do otpuštanja tisuća radnika u nekim od najvećih kooperanata svemirskog programa kao što su Lockheed Martin, Boeing i ATK. Prijetnja gubitka radnih mjesta pridonijela je i jačanju protivljenja u Kongresu za otkazivanje programa, posebno među kongresnicima s Floride.

Armstrong i njegovi kolege astronauti u pismu se bave dalekosežnijim posljedicama odluke administracije, upozoravajući da ona "može voditi zemlju u dugotrajno sklizavanje u osrednjost".

U pismu se podsjeća da će američki svemirski napori idućih godina ovisiti o Rusiji za transport na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), uz cijenu veću od 50 milijuna dolara po sjedalu.

Oni se protive i planu da NASA uloži milijarde dolara za potporu razvoja američkih komercijalnih svemirskih letjelica, koje bi prebacivale astronaute na ISS.

Ostanak SAD-a, vodeće zemlje u svemirskim letovima gotovo pola stoljeća, bez letjelice za Zemljinu orbitu i za istraživanja dalje od nje, "predodređuju zemlju da postane drugorazrednog ili čak trećerazrednog ranga", kazali su.

Armstrong, Cernan i Lovell ističu da Amerika, ako želi ostati vodeća u svemiru, mora ustanoviti program koji će joj dati najbolje izglede da ispuni taj cilj.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali