U JEDNOM POTEZU

NOVI SVEMIRSKI IGRAČ: Na jednoj raketi lansirali rekordna 104 satelita

Indija se upisala u povijest nakon što je uspješno lansirala 104 satelita u jednoj misiji, čime je oboren prethodni rekord od 37 satelita koje je Rusija lansirala 2014. godine.

Svi osim tri satelita pripadaju nekim drugim zemljama, a većina je u vlasništvu SAD-a. Lansiranje je obavljeno iz svemirskog centra Sriharikota u istočnoj Indiji. Promatrači su rekli da je ovo znak da Indija postaje značajni igrač na “svemirskom tržištu” vrijednom više milijardi dolara, piše Mashable.

NOVI USPJEH: Indija lansirala svoj prvi svemirski opservatorij

“Ovo je veliki trenutak za svakog od nas, danas smo ispisali povijest”, izjavio je direktor projekta B Jayakumar.

Glavni teret je bio satelit za promatranje Zemlje, mase 714 kilograma, dok su ostatak teretnog prostora ispunila 103 manja “nanosatelita”, ukupne mase 664 kilograma.

Od 104 satelita čak 96 pripada SAD-u, dok su ostali u vlasništvu Izraela, Kazahstana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švicarske, Nizozemske i još nekih zemalja.

Najveći satelit koji ima mogućnost snimanja i fotografiranja Zemlje pripada američkoj tvrtki Planet.

Indijski kartografski satelit također može snimati fotografije, a koristit će se i za praćenje regionalnih rivala Pakistana i Kine.

Ovo lansiranje predstavlja još jedan korak naprijed u ambicioznom svemirskom programu koji je stekao reputaciju pouzdane i jeftinije alternative postojećim međunarodnim “igračima”.

Indijska vlada je povećala budžet svemirskog programa ove godine te je najavila misiju na Veneru.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr