Veći dio sjeverne hemisfere danas će moći svjedočiti pomrčini Sunca, odnosno prstenastoj pomrčini. Pritom će se moći vidjeti Mjesec koji se kreće po "licu" Sunca, no ipak neće u potpunosti blokirati njegovu svjetlost, piše BBC.

Umjesto toga, vidjet će se tanki djelić svjetla oko Sunčeva obruba.

Pomrčina će se najbolje vidjeti na Arktiku, no dobar dio stanovnika sjeverne hemisfere moći će vidjeti djelomičnu pomrčinu u kojoj će se činiti kao da Mjesec "zagriza" veliki dio Sunca. To uključuje istok SAD-a i sjevernu Aljasku, s većim dijelom Kanade, Grenlanda i dijelovima Europe i Azije.

U Zagrebu će pomrčina biti vidljiva u 12 sati i 35 minuta.

Naravno, ne gledajte u Sunce golim okom jer to može nanijeti ozbiljnu štetu. Promatrajte nebo uz pomoć zaštitne opreme za gledanje poput odobrenih naočala ili projektora s rupama.

Današnja pomrčina započinje izlaskom sunca u kanadskom gradu Ontariju u 10 sati i 49 minuta. Zatim prelazi Sjeverni pol i stiže do ruskog Dalekog istoka u 13 sati i 33 minute.

Mjesto koje će uživati u najdužoj pomrčini, gotovo četiri minute, nalazi se usred tjesnaca Nares, uskog kanala koji kanadski arhipelag dijeli od Grenlanda.