ULTRAZVUČNA DESTILACIJA

NE, NIJE MADE IN CHINA: ‘Savršeni’ konjak može se proizvesti u svega nekoliko dana

Žestoka alkoholna pića kao što je konjak poznata su po svojim okusima, bojama i mirisima za koje trebaju godine fermentacije. Međutim, znanstvenici u Španjolskoj koriste ultrazvuk kako bi vrijeme potrebno za svu puninu žestice skratili na svega nekoliko dana.

Što ako postoji način da se preskoči dugo vrijeme potrebno za pripremu žestokog alkohololnog pića? Pićima poput konjaka trebaju godine da bi postigla ono što neki nazivaju “optimalni okus”. To je ujedno i razlog zašto je konjak vrlo skup.

Međutim, španjolski znanstvenici pronašli su način da se proces potreban za dobivanje takvih alkoholnih pića dramatično skrati.

Starenje konjaka ovisi o vremenu provedenom u bačvama, kao i o okolišu u kojem se nalazi. To znači da starenjem konjaka nastaju različite kemijske reakcije između alkohola i drveta bačve. To rezultira različitim bojama i okusima što omogućuju ljudima da biraju “omiljenu” vrstu.

Međutim, za te reakcije potrebno je vrijeme, koje je glavni razlog zašto proizvodnja kvalitetnih proizvoda traje godinama, a nekad čak i desetljećima.

Ultrazvuk ubrzava fermentaciju

Međutim, čekanju je kraj. Ultrazvuk – valovi zbog kojih tkiva puno brže oslobađaju spojeve – zapravo može pomoći kod izdvajanja kemikalija iz biljnih tkiva. Malo “petljanja” s ultrazvukom omogućuje istim kemijskim spojevima oslobađanje u obliku alkohola, a znanstvenici su htjeli provjeriti može li se isti učinak dogoditi i kod konjaka.

U studiji su istraživači primijenili ultrazvučne valove na destilirano vino koja prolazilo kroz proces starenja. Kad vino prolazi kroz hrastov čips izloženo je ultazvučnim valovima. Ispalo je da su oslobođene kemikalije bile jako slične konjaku koji leži već godinama.

U studiji, koju je vodio profestor Valme Garcia sa Sveučilišta u Cadizu, sudjelovalo je osam sudaca koji su ocjenjivali okus kemikalija. Svi su priznali da su ti proizvodi gotovo jednako dobri kao bilo koji konjak na tržištu. Što znači se potpuno novi brendovi i vrste konjaka mogu dobiti pomoću ultrazvuka.

Zakon jasno propisuje što je konjak

Na žalost, alkohol na bazi ultrazvuka ne može se smatrati konjakom. Europski propisi navode da se samo žestica koja je godinama ležala u hrastovim bačvama može nazvati konjakom.

Konjaci ili “spaljeno vino” su jako alkoholno piće. Kao i druge žestice, dobivaju se od fermentiranih voćnih sokova i destiliraju se iz vina. Pjesnik Samuel Johnson je jednom rekao da junaci piju konjak, dok dječaci piju žesticu.

Zbog svoje reputacije neki su konjaci zaista jako skupi. Technavio piše da će tržište konjaka do 2020. godine premašiti nevjerojatne 63 milijarde dolara. Godine 2011. u Šangaju je postignita najviša cijena za ijedan konjak ikada. Tada je boca Cuvee Leoniea iz 1858. godine prodana za milijun kineskih yuana, odnosno za otprilike milijun kuna.

Povratak na Net.hr