NASA-in rover na Marsu otkrio misteriozne kuglice

NASA-in rover Opportunity s Marsa je poslao fotografije misterioznih kuglica koje su zbunile znanstvenike. Neobične formacije pronađene su prošlog tjedna na području nazvanom Kirkwood, u zapadnom dijelu kratera Endeavour.

Kad su vidjeli fotografije s neobičnim kuglicama na Marsu, znanstvenici su isprva pomislili da je riječ o takozvanim ‘Marsovim borovnicama’, koje je još 2004. godine otkrio isti rover, no stručnjaci su utvrdili da promjer i koncentracija željeza ne odgovaraju njima, piše portal Themoderatevoice.

“Ovo je jedna od najneobičnijih fotografija cijele misije. Kirkwood je pun tih objekata. Prvo smo pomislili da je riječ o ‘borovnicama’, no ovo je nešto drugo. Nikada prije na Marsu nismo vidjeli tako guste nakupine sferičnih objekata”, kazao je voditelj istraživanja Steve Squyres sa Sveučilišta Cornell. Opportunity je provjerio sastav otkrivenih kuglica i, kako kaže S. Squyres, djeluju kao da su mekše iznutra i krute izvana.

Drugačije po svemu

“Drugačije su po koncentraciji. Drugačije su po strukturi. Drugačije su po sastavu i po raširenosti. Dakle, pred nama je fascinantna geološka zagonetka”, kazao je Squyres dodajući da će znanstvenicima trebati vremena da pronađu odgovor na pitanje o kakvim se točno kuglicama radi.

Inače, ‘Marsove borovnice’ su formacije koje su nastale djelovanjem vode bogate mineralima u kamenju. I dokaz su da je Mars nekad bio puno vlažniji planet.

Povratak na Net.hr