OVO JE LUDO!

MATT DAMON SLOBODNO MOŽE ODAHNUTI: Uzgojili krumpire koji mogu rasti na Marsu!

Znanstvenici su objavili rad kojim su dokazali kako krumpiri mogu rastu u uvjetima kakvi vladaju na Marsu.

U ZF filmu Marsovac, Matt Damon je preživio sadeći krumpire, a čini se da to i nije tako nevjerojatno.

POHOD NA MARS: Predstavili svemirski brod kojim već 2024. godine žele stići na Crveni planet

Prošle godine, inženjeri sa sveučilišta u Limi zagradili su posebni staklenik, CubeSat, prenosi Techradar. Temperatura, tlak zraka, razina kisika, ugljičnog dioksida i količina svjetla odgovarale su onima na Crvenom planetu. U središtu spremnika, u tlo koje odgovara onome na Marsu (prema dosadašnjim mjerenjima) te su ga zalijevali vodom obogaćenom hranjivim tvarima. I evo što se desilo:

“Ugodno smo se iznenadili kada smo vidjeli da su krumpiri koje smo uzgojili da prežive abiotičko okruženje razvili gomolje u tom tlu”, rekao je Walter Amoros, uzgajivač krumprira koji je surađivao sa sveučilištem. Dodaje kako najbolje uspijevaju sorte prilagođene subtropskim nizinama.

“Uzgoj plodova u uvjetima nalik onima na Marsu je važan korak našeg eksperimenta. Ako mogu rasti usprkos ekstremnim uvjetima kojima smo ih izložili, dobra je šansa da bi uspjeli i na Marsu”, rekao Julio-Valdivia Silva iz instituta SETI.

No ovaj pokus prilično je važan i za ljude na Zemlji . “Ovo je obećavajuće i za naš rad na sortama koje su prilagođene regijama koje su pogođene globalnim zatopljenjem”, zaključuje

Povratak na Net.hr