KAKVA NAS ZIMA ČEKA? / Izašla prva dugoročna prognoza, ne sluti na dobro: Padalina bi moglo biti više, a iznad prosjeka je još jedan važan parametar

Image

Europu u zimskim mjesecima očekuju toplije temperature od prosjeka, i to u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta

23.8.2023.
15:48
Play logo

Europski meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu vremensku prognozu za zimu 2023./2024., a na vrijeme će itekako utjecati El Niño.

Sever Weather je za dugoročnu prognozu za zimu koristio tri modela ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME, koji je zajednički projekt SAD-a i Kanade. Sve ove prognoze su prosječna slika za tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac-siječanj-veljača) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i ako su modeli 100 posto točni, to ne znači da bi takvi vremenski uvjeti trebali trajali tri mjeseca zaredom. Samo se sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tim modelima, Europu u zimskim mjesecima očekuju toplije temperature od prosjeka, i to u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Strujanje sa sjevera moglo bi donijeti snijeg

To znači da će glavni način cirkulacije nad Europom biti od sjevera prema jugu, što znači sjeverno strujanje nad Europom. Eventualne snježne oborine nad srednjom Europom bit će povezane s intenzitetom sjevernog strujanja i pojedinim hladnim frontama koje se spuštaju sa sjevera. Što se tiče oborina, više oborina očekuje se nad srednjom i južnom Europom. Prognoza pokazuje manje snijega u Europi, osim u višim predjelima i to unatoč tome što se općenito očekuje više oborina.

Image
ČEKA NAS PAKAO /

Povrh globalnog zatopljenja, vraća se El Nino: 'Uz njega, ekstremne vrućine 2021. i 2022. izgledat će beznačajno'

Image
ČEKA NAS PAKAO /

Povrh globalnog zatopljenja, vraća se El Nino: 'Uz njega, ekstremne vrućine 2021. i 2022. izgledat će beznačajno'

Skandinavija glavna nepoznanica

Kada je u pitanju temperatura, ako se gleda ECMWF model koji slovi za najpouzdanijeg, temperature na zapadu Europe bit će više od uobičajenih. Ali sa zonom niskog tlaka nad sjevernom Europom, povećava se mogućnost da sjeverni tok prodre dublje u kopno, stvarajući neutralnu zonu iznad Skandinavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Gledajući prognozu površinske temperature nad Europom, površinske temperature trebale bi biti uglavnom iznad normale diljem kontinenta. Ali na kartama se vidi i neutralna zona nad sjeveroistočnim dijelovima kontinenta, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ECMWF model signalizira da će Europa imati natprosječnu količinu oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom iznad alpskog područja i u Skandinaviji.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo