POSUDITE IM UŠI

KAKO ZVUČI SVEMIR? Znanstvenici trebaju vašu pomoć kako bi napokon saznali

Fanovi znanstvene fantastike dobro znaju da je većina svemirskih bitaka apsolutno netočna jer zvučni valovi ne mogu putovati kroz prazni prostor. A obožavatelji serijala Alien će to dotatno osanažiti citatom ‘U svemiru nitko ne može čuti kako vrištiš’. Međutim, novo istraživanje želi dokazati je li to istina ili nije, a vi možete pomoći tako što ćete se pridružiti timu.

Martin Archer s londonskog Sveučilišta Queen Mary preko stranice Science Aleert traži pomoć javnosti za sudjelovanje u “utvrđivanju” kako zvuče svemirski zvučni valovi.

Zvučni valovi su temeljno oscilacije u tlaku koje putuju kroz medij u kojem se nalaze. To znači da niz kompresija ili razrjeđivanja, gdje su molekule bliže ili udaljenije.

Zvuk postoji na planetima i njihovim mjesecima jer postoji medij kroz koji se valovi mogu prenositi, kao što su oceani i atmosfere. Uobičajeno objašnjenje za nedostatak “svemirskih zvukova” je da je svemir vakuum i ne postoji način za kretanje zvuka.

Na površini Zemlje ima puno zraka u kojem se nalazi oko 300.000.000.000.000.000.000 molekula, što znači da ima puno potencijala za zvuk.

Tehnički, svemir nikada nije čisti vakuum

Međutim, Science Daily piše da znanstvenici kažu kako svemir “nikada” nije prazan te da uvijek postoji nekoliko čestica kojima zvuk putuje naokolo. U istom volumenu postoji tek oko pet protona, ali još uvijek nije baš “prazan”.

Osim toga, taj prostor također nije ispunjen plinom, nego plazmom koja sadrži nabijene čestice.

Te interakcije bi mogle biti način za stvaranje zvučnih valova na temelju plazme, koji se nazivaju magnetozvučni valovi. Oni se još uvijek temelje na tlaku, ali ima tu i magnetizma.

Nečujno za ljude

Čovjek ne može čuti te zvukove u svemiru jer su vibracije jako male: na -100dB (prag ljudskog sluha 60 dB). To znači da čovjek treba neki ekvivalent bubnjića kako bi ih čuo.

Znanstvenici su znatiželjni, jer ti magnetozvučni valovi mogu prenijeti energiju oko magnetosfere ili zaštitnog magnetskog balona oko Zemlje. To znači da magnetozvučni valovi mogu prenijeti “elektrone ubojice” koji mogu oštetiti satelite, jer oni to prenose na radijacijske pojase oko Zemlje.

Znanstvenici će “slušati” zvuk geostacionarnih satelita koji prate vrijeme. Međutim, teško im je “razdvojiti” zvukove u svemirru.

Zato žele “posuditi” vaše iši. Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u ovom istraživanju, stvratite do SoundClouda i samo provjerite kako ti zvukovi zvuče ili u komentarima možete opisati što ste čuli.

Povratak na Net.hr