SEDAM NOVIH PLANETA

JESMO LI SAMI U SVEMIRU? Hrvatski znanstvenici za Net.hr komentiraju povijesno NASA-ino otkriće

Vodeći hrvatski znanstvenici na području astronomije za Net.hr objasnili su kakvu važnost ima NASA-in pronalazak novih sedam planeta koji nalikuju na Zemlju.

NASA-ini vodeći stručnjaci na području astronomije u srijedu su objavili po mnogima jedno od najvažnijih otkrića na području istraživanja svemira. Uz pomoć Spitzer teleskopa otkriveno je sedam planeta veličine Zemlje koji se zbog svojeg položaja u odnosu na matičnu zvijezdu, smatraju mogućim planetima za život.

Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati oceane s vodom, što je preduvjet za život kakav poznajemo, taj sustav oko zvijezde TRAPPIST 1 udaljen je nešto manje od 40 svjetlosnih godina.

Jedinstveno otkriće

Da se radi o jedinstvenom i iznimno važnom otkriću za znanost i za znanstvenu zajednicu smatra legenda zagrebačkog Tehničkog muzeja, umirovljeni popularizator astronomije, Ante Radonić.

Smatra kako se radi o velikom koraku koji nas približava odgovorima na mnoga pitanja poput onog najvažnijeg: je li naš zvjezdani sustav jedinstvena pojava u svemiru, česta pojava ili sasvim normalna pojava koja se stvara oko neke zvijezde.

‘Proučavajući svemir do sada nismo naišli na planete slične Zemlji, no ipak ne vjerujem da ovi planeti koji su pronađeni nalikuju na Zemlju i da imaju površinu sličnu Zemljinoj’, kazao nam je Radonić te dodao kako osim pronalaska sunčevog sustava koji nalikuje na naš zapravo ne znamo ništa.

Ante Radonić

‘Krećemo u pravi posao’

Svjetska astronomska zajednica do sada je otkrila više od 3000 planeta koji okružuju druge zvijezde, a od kojih je 600-injak sličnih našem planetu. Znanstvenici su došli do zaključka da je u našoj galaksiji oko 80 milijardi planeta zbog čega jedan od vodećih hrvatskih astronoma napominje kako ovo otkriće NASA-inih znanstvenika ne predstavlja preveliku novinu na području otkrivanja svemira.

‘Ovo otkriće planeta samo po sebi ne predstavlja ništa novog, no predstavlja jednu nadasve simpatičnu stvar, a to je činjenica koliko su naši instrumenti postali dobri i koliko je zapravo novih otkrića pred nama. Ovo otkriće zapravo znači da tek sad krećemo u pravi posao’, rekao nam je astronom i pokretač Zvjezdarnice Višnjan, Korado Korlević.

Korlević dodaje kako činjenica da su znanstvenici otkrili sedam planeta, odnosno cijeli sunčev sustav koji je udaljen oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje i sve to uz pomoć matematičkih izračuna i gibanja valova, bez da su ih vidjeli, dokazuje koliko je naše znanje na području astronomije i astrofizike napredovalo.

‘Kada samo pogledamo dimenzije putovanja potrebnog da dođemo do tih planeta, mijenja se naš stav prema svemiru. Tu su i filozofske implikacije, odnosno spoznaja koliko smo zapravo mali, kao sustav, kada se suočimo s tim prostranstvom, s tim dimenzijama, kada shvatimo koliko je zapravo svemir velik i čudan i da možda negdje i postoji nekakav oblik života’, rekao je Korlević.

Potrebna detaljna istraživanja

Prije nego donesemo nova važne zaključke na području astronomije, kako napominje umirovljeni popularizator astronomije, Ante Radonić, potrebno je istražiti kakva je atmosfera na novopronađenim planetima za što su nam potrebni napredniji teleskopi.

‘Najvažnije od svega je, prije nego počnemo govoriti o sličnostima tih planeta s našim, odgovoriti na pitanja o atmosferi i imaju li planeti uopće atmosferu. Jer temperaturu na tim planetima trenutačno možemo izmjeriti samo prema udaljenosti od zvijezde. Također, kakva je gustoće te atmosfere? Jer ako je atmosfera prerijetka voda na tom planetu se ne može zadržati. Također, ako je atmosfera pregusta opet ne postoje uvjeti za tekuću vodu. Ima još mnogo pitanja na koja trebamo tražiti odgovore’, kazao je Radonić.

Napominje kako ćemo za 10 do 20 godina znati mnogo više o ovim planetima i njihovu sastavu te dodaje kako nas u sljedećem desetljeću očekuje velik broj novih otkrića o svemiru.

‘U svakom slučaju, riječ je o iznimno važnom nalazu koji je na pragu otkrića kako je tekla evolucija i razvoj našeg sunčevog sustava. Zasigurno ćemo u sljedećim godinama otkriti mnogo više o sebi i našem planetu’, kazao je Radonić.

Više nije pitanje ‘kako’ već ‘kada’?

Ovo otkriće ne predstavlja posebnu važnost za ljude osim za one koje svemir posebno fascinira, jer otkriće novih planeta za ljude neće ništa posebno promijeniti. Kao što su NASA-ini znanstvenici objavili, otkriveni se planeti nalaze od nas udaljeni 39 svjetlosnih godina, a kako je objasnila stručnjakinja za egzoplanete, Nicole Lewis, kad bismo mogli putovati brzinom svjetlosti došli bismo do njih za 39 godina, dok bi nam sa sadašnjim sustavom raketa koje posjedujemo trebalo više od 40 milijuna godina.

‘Svaki put kad otkrijemo neke nove planete i vidimo koliko su zapravo udaljeni, postajemo sve više svjesni činjenice da je naš planet jedinstven i da ga ne smijemo sprčkati’, dodao je Korlević.

Dodaje kako ćemo tek uz sljedeću generaciju teleskopa, koja će biti u funkciji za desetak godina, moći otkriti pravu strukturu tih udaljenih planeta i odrediti postoji li voda u tekućem stanju na njima ili je li moguća fotosinteza pa time i jednostavni oblici života.

‘Još uvijek nemamo takve teleskope, no imamo znanja o tome kako ih izraditi’, objasnio je Korlević.

Korado Korlević

Novi početak

Objasnio je kako otkriće planeta koji nalikuje na Zemlju ne znači mnogo za budućnost malog čovjeka upravo zbog velike udaljenosti koja nas dijeli kao i činjenice da ljudski organizam nije stvoren da putuje svemirom već je on mjesto za naše izume i homo mechanicuse. Dodao je kako je potrebno prionuti na posao i što prije izraditi teleskop nove generacije.

‘Nikako ne možemo o ovom otkriću govoriti kao o nekakvom završetku. Ovo je tek početak jednog posla, jedna stepenica u velikom poslu koji je pred nama’, zaključio je Korlević.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr