PRILAGODLJIVI MOZAK

JEDNO OD ONIH PITANJA: Zašto nam se ‘slika’ ne zamrači svaki put kad trepnemo?

Većina ljudi trepne svakih nekoliko sekundi, no naš je vid i dalje konzistentan. Naše vizualno iskustvo ne karakteriziraju konstantni kratki trenuci zamračenja vida.

Zbog čega naš vid ne pokazuje kratke trenutke zamračenja svaki put kada trepnemo?

Rezultati novog istraživanja ukazuju na to da se mozak maksimalno trudi stabilizirati naš vid. Ne samo da ga konstantno prilagođava različitim količinama svjetlosti, već i svaki put kada trepnemo.

Istraživanje je pokazalo kako muškarci i žene na svijet gledaju drugačije. No, evo što to zapravo znači

Konstantno kontroliranje i prilagođavanje očnog mišića

“Naš je očni mišić dosta inertan i neprecizan, tako da mozak mora konstantno prilagođavati svoje motoričke signale kako bi se pobrinuo da su nam oči uperene tamo gdje bi i trebale biti”, navodi u priopćenju Gerrit Maus, profesot psihologije na Tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru.

“Naša otkrića sugeriraju da mozak mjeri razliku u onome što smo vidjeli prije i nakon treptanja te naređuje očnom mišiću da napravi nužne izmjene”.

Kako bi što bolje razumjeli kako ljudske oči reagiraju na prekid prouzročen treptajem, znanstvenici su tražili od sudionika istraživanja da bulje u jednu točku na ekranu dok su infracrvene kamere pratile kretnje njihovih očiju.

treptaj, namigivanje
Mozak automatski kalibrira oko na nove okolnosti nakon svakog treptajaFoto: Franck Camhi/Thinkstock

‘Treniranje’ oka

Tijekom svakog treptaja, točka bi se lagano pomaknula jedan centimetar u desno. Kamere su pokazale kako su se oči svakog sudionika istog trena prilagodile novom položaju točke. Nakon 30 treptaja oči sudionika bi se automatski prilagodile jedan centimetar u desno čak iako se točka ne bi pomaknula. Oči su se istrenirale te su predviđale i nepotrebnu prilagodbi prije rekalibracije.

“Čak iako sudionici nisu svjesno registrirali da se točka pomaknula, njihov mozak je, te su se prilagodili korektivnim pokretom oka”, kaže Maus. “Ova otkrića dodatno pomažu našem razumijevanju tome kako se mozak konstantno prilagođava promjenama, te zapovijeda naim mišićima da isprave pogreške u našem tijelu”.

Otkrića pokazuju kako je naš vid stabilan zahvaljujući sposobnosti našeg mozga da konstantno ispravlja očne mišiće.

“Mi percipiramo koherentnu sliku a ne kratkotrajnu sljepoću jer mozak spaja točke za nas”, izjavio je suautor David Whitney, profesor psihologije na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley.

Povratak na Net.hr