Oboljeli od Covida-19 prijavljivali su mučninu (povraćanje), dijareju, začepljen nos, izgubljen osjet mirisa, okusa, jake glavobolje, groznicu i jak umor

Nakon istraživanja znanstvenika s Imperial Collegea iz Londona, provednog na 120 tisuća ljudi u Velikoj Britaniji, otkriveni su najčešći simptomi zaraze novim koronavirusom. Dok više od dvije trećine pozitivnih osoba uopće nije imalo nikakvih simptoma na dan testiranja ili do čak tjedan dana prije, oni koji su bili pozitivni i imali simptome prijavljivali su mučninu (povraćanje), dijareju, začepljen nos, izgubljen osjet mirisa, okusa, jake glavobolje, groznicu i jak umor, piše portal Zimo.

Zanimljivo je da je glavobolja bila najčešći simptom kod osoba koje su razvile Covid-19, u 62 posto slučajeva. U polovici slučajeva česti simptom je bio začepljen nos te u trećini slučajeva dijareja. Četvrtina oboljelih je imala jak kašalj, a tek petina visoku temperaturu. Kod trećine je bio zabilježen gubitak osjeta mirisa i okusa.

Vjerojatnost zaraze

Znanstvenici su otkrili da osoba koja je bila u kontaktu s nekim tko boluje od Covida-19 ima 24 puta veću šansu da bude pozitivna na koronavirus od osoba koje nisu bile ni u kakvom kontaktu.

Studija će biti ponovljena kako bi se potvrdili rezultati te istovremeno utvrdilo mijenja li se koronavirus i na koji se način širi tijekom vremena, piše Zimo.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.