MOŽE NARASTI I DO 6 METARA! / Splitski institut poslao apel građanima: 'Javite nam ako vidite ovog divovskog crva!'

Image
Izvor: Facebook / Institut za oceanografiju i ribarstvo

'Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi', kažu u Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita

10.11.2022.
14:37
Facebook / Institut za oceanografiju i ribarstvo
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Institut za oceanografiju i ribarstvo (IZOR) iz Splita pozvao je putem Facebooka građane koji imaju informacije o mjestima gdje je viđen veliki morski crv da im to dojave i pomognu u istraživanju ovog organizma o kojemu se vrlo malo zna. Objavu prenosimo u cijelosti.

''Veliki morski crv, znanstvenog naziva Eunice roussaei, najveći je među "crvima", stručno mnogočetinašima, koji žive u Sredozemnom moru. U literaturi se navodi kako je u Francuskoj ulovljen primjerak dužine 6 metara. To ga ujedno čini i jednim od najdužih bentoskih beskralješnjaka. Živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plah. Može se vidjeti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim osjeti opasnost u tren se povuče natrag u rupu.

Nedavno ulovljen jedan na Čiovu dug tri metra

Ribolovcima je dobro poznat jer je jedan od najboljih, a za neke i najbolji, mamac za lov ribe udicom. Lovi se tzv. trapulama (lovkama koje rade na principu mišolovke), ali samo "iskusno oko" zna prepoznati "rupu od crva". Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta!

Kako bi se sagledao utjecaj lova ali i dobila nova saznanja o biologiji velikog crva, Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt njegovog praćenja, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Pozivamo vas da nam pomognete u istraživanju, na način da nam dojavite, ukoliko znate, na kojim je područjima u našem podmorju ova vrsta prisutna, a gdje je nema. Nedavno nam je sportski ribolovac iz Splita, gospodin Doris Marinović, donirao velikog crva ulovljenog uz otok Čiovo, smatrajući kako se radi o posebno dugom primjerku. I zaista, bio je dug 3 m, što ga čini do sada najdužim znanstveno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru, barem prema našim saznanjima", stoji u objavi IZOR-a.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču