PRIPREME ZA KOLONIZACIJU

IGLU S ATOMSKIM REAKTOROM: National Geographic predstavio izgled prvih nastambi na Marsu

Jeste li ste se ikada pitali kako bi izgledale nastambe na Marsu ako se planovi o kolonizaciji Crvenog planeta obistine? Jedan od prijedloga za prve domove ljudi na Marsu djeluje poput iglua.

Ta je marsovska kupola napravljena za mini seriju National Geographica koja bi trebala biti emitirana 13. studenog.

PRIPREME ZA KOLONIZACIJU MARSA: ‘Živjet ćemo na Crvenom planetu do 2027.’

Samoodrživa kupola od recikliranog materijala

Dom u obliku iglua rezultat je konzultacija s astronomom Stephenom Petranekom iz Kraljevske zvjezdarnice u Greenwichu. Trebalo je nekoliko mjeseci kako bi se kupola napravila, piše Daily Mail.

Kuća je projektirana kako bi se izgradila pomoću prirodnih resursa koji se mogu rudariti na Marsu, kao i onih koji se mogu reciklirati, poput dijelova svemirskog broda.

Kuća na ulazu posjeduje dvostruku zračnu komoru, a cilj joj nije da bude prekul, već da je u stanju štititi, kako samu sebe, tako i svoje stanare od marsove okolice. Zahvaljujući svojim preko 3 metra dugim zidovima kuća može izdržati temperaturni minus i svemirsku radijaciju.

Središnja građevina marsovske nastambe imati će prozirnu kupolu za promatranje, veliki odašiljač i “krila za stabilnost”.

Kontroverzni nuklearni reaktor

Ali kako će taj dom dobivati prijeko potrebnu energiju? Astronom Frank Shu  je u razgovoru za Wired predložio korištenje jeftinog, sigurnog i učinkovitog atomskog reaktora.

No prijedlog korištenja nuklearne energije, bilo na ovome planetu, bilo na Marsu još je uvijek “politički i filozofski vruće pitanje”, što znači kako bi takav projekt morao imati veliku podršku vlade, kao i jake financije.

“Želim sagraditi takav reaktor na Zemlji, ali želim da NASA plati. Ako bi ga se razvijalo u sklopu NASA-e, moglo bi se zaobići puno birokratskih zapreka koje se odnose na testiranje novog prototipa nuklearnog reaktora”, izjavio je Shu.

Povratak na Net.hr