ŠTO NA NEBU SJA VISOKO...

I ZEMLJA IMALA PRSTENOVE? Nova teorija dovodi u pitanje sve što smo znali o Mjesecu

Znanstvenici su upravo pobili vodeću teoriju kako je nastao Mjesec.

Jedini prirodni satelit Zemlje, nastao je prije 4,5 milijardi godina, tek nešto poslije nastanka Zemlje. Do sada se vjerovalo kako je nastao udarom planeta veličine Marsa u novonastalu Zemlju. Prema tom scenariju, petina materije koja čini Mjesec došla bi od protoZemlje a ostatak od hipotetskog planeta (kojeg su astronomi nazvali Theja), pokazale su računalne simulacije.

Ta teorija bi “zgodno” objasnila zašto na Mjesecu nema vode i ostalih lako hlapivih spojeva, kao i zašto je Zemlja ima nesrazmjerno velik satelit.


Ključni problem

No čak i ako se izuzme prilična nevjerojatnost koja je “spasila” Zemlju (da je Theja udarila malo brže, ili pod malo drugađijim kutom raznijela bi Zemlju), teorija ima velik problem – Zemlja i Mjesec imaju gotovo identični geološki sastav. Sada znanstvenici tvrde kako je naš satelit nastao mnoštvom udara manjih objekata.

“Scenarij višestrukih udara puno je ‘prirodnije’ objašnjenje nastanka Mjeseca” kaže Raluca Rufu s izraelskog znanstvenog instituta za AFP . Više udara bi podiglo puno više materijala sa protozemlje pa bi objekti koji bi kružili oko Zemlje (od kojih će kasnije nastati Mjesec) bili puno sličniji našem planetu.

I naša Zemlja imala prstenove

Svaki udarac ‘malog’ objekta (manjih od Marsa, ali idalje veći od ičega što je poslije palo na Zemlju) stvorio bi disk prašine oko planeta koji se nakog neđusobnog sudaranja i pod utjecajem gravitacije skupio u Mjesec.
U ranim fazama Sunčeva sustava, udari su bili prilično česti pa je je za očekivati da je Mjesec nastao kao posljedica više uobičajenih udara nego jednog posebnog” zaključuje Rufu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr