"Sve se danas može proglasiti kancerogenim, čak i najobičniji jelovnik na svečanom ručku s domaćom hranom. Pečena purica i škarpina s gradela u sebi sadrže kancerogene tvari. Sadrže ih čak i vitamini. I, što ćemo sada?", upitao je na predavanju O toksikologiji bez predrasuda u Splitu prof.dr.sc. Franjo Plavšić. A potom je ironično odgovorio kako ne bismo trebali ni jesti, ni piti, ni disati.
Smirujući tenzije koje su se nedavno pojavile i u Kaštelima zbog informacija o zagađenju i povećanom broju oboljele djece od raka, tijekom svog izlaganja dr. Plavšić je kazao kako se Kašteli nalaze na sredini ljestvice ugroženih gradova. Također je istaknuo kako treba razlikovati opasnost od rizika.
'Doza je bitna'
"Čujem kako neki govore da je dovoljna jedna molekula dioksina i eto ti raka! To su gluposti! Dioksini i furoni ne znače mi ništa dok ne znam o kojima se točno radi. Doza je bitna. Ljudi se boje bez veze, a paniku je najlakše proširiti", kazao je za Slobodnu Dalmaciju.
Međutim, naznačio je kako je općepoznato da je benzen, koji je po kancerogenosti svrstan u prvu kategoriju i može izazvati rak, sastavni dio benzina.
"Kao takav ne bi smio na tržište i nitko ne prigovara jer su u pitanju interesi velikih korporacija", kazao je dr. Plavšić.
Benzen je otapalo i kao takvo se koristio u mnogim proizvodima, no sve se više izbjegava zbog toga što je kancerogen.