NAJTOČNIJI PRIKAZ ZEMLJE

I OKRUGLA I PRAVOKUTNA: Neobična japanska origami karta svijeta oduševila dizajnere

Japanski je umjetnik vratio dizajn u kartografiju tako što je stvorio gotovo savršenu mapu svijeta – okrugli globus koji se može preklopiti u ravnu pravokutnu mapu bez da se poremeti veličina kontinenata i oceana, prenosi RT.

Poznata i kao ‘karta jednakih područja’, AuthaGraph nudi novo riješenje 447 godina starom problemu kako predstaviti kartu svijeta.

INTERAKTIVNA KARTA: Obiđite sve članice Europske unije klikom miša

Sklopiva karta

Arhitekt Hajime Narukawa dobio je prestižnu Good Design Award za svoj dizajn koji “vjerno predstavlja sve oceane, kontinente, uključujući i zapostavljenu Antarktiku”, rekli su suci.

Ova mapa je bolja od raširene Mercatorove projekcije iz 1569., koje prenaglašava veličinu kopnenih masa i nepravilno prikazuje velikinu afričkog kontinenta.

AutaGraph je podijeljena u 96 regija kombiniranih u obliku kugle koja se može rasklopiti u tetraedar, i u pljosnatu pravokutnu mapu. Upravo zbog te svoje sposobnosti neki su ju povezali s drevnim japanskim umijećem origamija.

“Ova originalna metoda mapiranja može prebaciti površinu kugle u površinu pravokutnika dok istodobno zadržava pravilne proporcije u svim područjima” navodi se na stranici Good Design Awarda.

No AuthaGraph ipak još nije apsolutno savršen. Trebala bi još povećati broj odijeljaka kako bi se još dodatno povećala preciznost te kako bi se i službeno mogla nazvati kartom jednakih područja.

Povratak na Net.hr