TOP SECERET!

HLADNI RAT U SVEMIRU: Sovjeti su imali tajnu svemirsku stanicu koju su Amerikanci htjeli napasti

Davne 1968. godine trojica astronauta misije Apollo 8 kružila su oko Mjeseca i vratili se na Zemlju, gdje je u njihovu čast upriličena velika parada. Daleko od očiju posjetitelja proslave, druga skupina astronauta trenirala je za odlazak u svemir.

Za razliku od programa Apollo, ovi astronauti bili su dio vojne operacije koja nije imala ništa s mirnodopskim istraživanjem svemira, piše Business Insider.

Jedan od tih tajnih astronauta bio je umirovljeni viceadmiral Richard Truly, koji je kasnije bio na čelu NASA-e.

“Nismo smjeli nikome ništa reći”, prisjećao se on 2007. “Nikome!”

Deljati programa, koji je imao naziv MOL (Manned Orbiting Laboratory), otkriveni su prvi put prošle godine, kada je Nacionalni ured za izviđanje objavio više od 800 tajnih dokumenata i slika.

Špijuniranje SSSR-a

Projektu, koji je bio aktivan od 1963. do 1969. godine, bio je cilj špijuniranje aktivnosti Sovjetskog Saveza u svemiru. Prema tajnim dokumentima koji su nedavno objavljeni, jedan od ciljeva bio je i istraživanje mogućnosti napada na moskovske satelite.

Program je uključivao i razrađeni plan zarobljavanja ruske letelice u orbiti, njeno umotavanje u specijalne materijale i zatim njeno ispitivanje na Zemlji.

Međutim, unatoč najvećim nastojanjima Washingtona da ove eksperimente drži u tajnosti, glavni savjetnik je razotkrio operaciju.

Štoviše, Moskva je na svoju tajnu svemirsku stanicu, poznatu kao Almaz, poslala posadu i opremila je moćnim topom, za slučaj da Amerika odluči napasti u svemiru.

Glavni projektant Vladimir Poljačenko za američke je medije 2007 godine izjavio da je top mogao uništiti bilo koju američku svemirsku letjelicu koja bi pokušala “proučiti ili napasti Almaz”.

Prvo oružje u svemiru

Dodao je i da su 1975. godine kozmonauti proveli testiranje topa te je time Sovjetski Savez postao prva zemlja koja je imala oružje na orbitalnoj svemirskoj letjelici.

Međutim, projekt MOL nikad nije zaživio, najvjerojatnije iz financijskih razloga. Mnogi astronauti su prebačeni u NASA-in program Space Shuttlea, ali u posebnu jedinicu koja je bila pod upravom vojnog zrakoplovstva. Između 1982. i 1992. provedeno je 11 misija shuttlea koje su i dalje tajna.

No, s obzirom da je te oepracije provodilo ratno zrakoplovstvo, jasno je da uništenje stranog satelita bilo visoki prioritet. Godine 1985. na primjer, pilot lovca F-15 ispalio je projektil na američki satelit u niskoj orbiti koji je počeo gubiti visinu. Do tada niti jedna druga zemlja nije uništila svemirski brod sa “zemaljskim”oružjem.

Tek 22 godine nakon toga druga je svjetska sila ponovila slično: godine 2007. Peking je lansirao projektil koji je smrvio kineski meteorološki satelit. Čisto da ne bi bilo zabune oko toga tko je tu gazda, Washington je godinu dana kasnije raznio još jedan od svojih neispravnih satelita.

Povratak na Net.hr