FOTO: / Genijalci koji su uz pomoć droga rješavali nevjerojatne znanstvene probleme

Oni su bili genijalni i koristili su droge, uglavnom ozloglašeni LSD. Jedan Nobelovac među njima upitan je vjeruje li da bi uspio doći do svojih otkrića bez tog halucinogena. 'Ne znam. Sumnjam.

24.8.2013.
12:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A sada nešto potpuno drugačije - priča o drogama koje su imale pozitivan utjecaj na genijalce. Pisac Aldous Huxley dubinski se bavio utjecajem droga, točnije, halucinogena na naše mozgove. U knjizi "Vrata percepcije: Raj i pakao" u principu je ustvrdio da su ljudski mozgovi inhibirani kako bi svatko od nas mogao normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Rješavamo se sjećanja da bi mogli pamtiti nove događaje, ne primjećujemo baš sve, potiskujemo niz impresija koje bi nam nepotrebno odvlačile pažnju i slično.

Po njemu su droge, prvenstveno halucinogene, te koje imaju moć da vrata percepcije odškrinu šire i propuste nam u svijest više informacija iz okoline ili podsvijesti. Po njemu tada vidimo (stvarni) svijet kakav ne možemo vidjeti normalnim očima i ostalim osjetilima. Jedan od znanstvenika koje vam donosimo u fotogaleriji ustvrdio je da upravo zahvaljujući LSD-u mogao doći do zaključaka do kojih je došao u svom radu. Što se Huxleyja tiče, navodno je na smrtnoj postelji zatražio LSD.

Patke polijeću s tla

Bacanjem pogleda na spisak ovih genijalaca (koje je na jedno mjesto okupio Business Insider) i njihove izjave, dalo bi se zaključiti da se ne drogiraju samo zabušanati i da u nekim slučajevima LSD neće kod vas izazvati poriv da skočite sa sedmog kata ne bi li provjerili možete li letjeti. Upravo je tu najčešću asocijaciju na halucinogene droge američki komičar Bill Hicks razbio pitanjem koje bi svakom iole razumnom čovjeku trebale biti zaštita od takvog skoka: "Jeste li ikad vidjeli patke kako pokušavaju uhvatiti dizalo za let na jug? One polijeću s tla!"

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali