ALARMANTNE PROGNOZE / Svi svjetski mediji prenose dramatično upozorenje: Vraća se opasni 'dječak' koji izaziva ozbiljne poremećaje

Image
Foto: AFP

Izmjena La Nine i El Nina najvažniji je pojedinačni pokretač klime, a novi će trajati čak do veljače 2024., prognoziraju agencije

22.8.2023.
22:54
AFP
Play logo

Novi izvještaj Američke nacionalne uprave za oceane i atmosferu, koji inače zanima tek metereologe, ribare i uzgajivače, toliko je alarmantan da su ga prenijeli i svjetski mediji. 

Kako piše Foreign Policy, američka agencija najavljuje umjerenu do jaku sezonu El Nina, a čak i tipični El Nino može pokvariti žetvu brojnih važnih usjeva, povećati rizik od izbijanja bolesti, narušiti ekonomske izglede zemalja u razvoju, povećati rizik od oružanih sukoba u tropskom pojasu te potaknuti pomorske sukobe i teritorijalne razmirice u Istočnom i Južnom kineskom moru. Većina ovih opasnosti najteže pogađa zemlje u razvoju i naglašava potrebu da vlasnici njihovih dugova smanje pritiske na te države. Što se samih Sjedinjenih Država tiče, spomenute opasnosti naglašavaju potrebu da Washington prilagodi svoje strategije kojima definira prijetnje nacionalnoj sigurnosti te da prilagodi vladine odgovore na njih", piše Foreign Policy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oscilacija zahladnjenja i zatopljenja

Južno kolebanje El Niña (ENSO) ciklički je obrazac zagrijavanja i hlađenja ogromnih vodenih masa u istočnom i središnjem dijelu Tihog oceana. ENSO oscilira između hladne (La Niña) i tople (El Niño) faze, a cijeli taj ciklus traje u prosjeku između pet i sedam godina.

Iako se spomenuti proces odvija u dijelu Tihog oceana, njegove su posljedice globalne. ENSO je najvažniji pojedinačni pokretač promjene globalne klime na godišnjoj razini, on određuje gdje će suša biti jača nego inače, a gdje će se dogoditi dramatičan porast padalina.

Image
'DJEČAK' SE VRAĆA /

Poplave, suše požari i oluje: Svijet čeka metereološka katastrofa od koje se možda neće oporaviti idućih 14 godina

Image
'DJEČAK' SE VRAĆA /

Poplave, suše požari i oluje: Svijet čeka metereološka katastrofa od koje se možda neće oporaviti idućih 14 godina

Doslovno vedre i oblače

El Niño i La Niña dobrim su dijelom "zaslužni" za sušu koja već tri godine pustoši Rog Afrike, kao i za strašnu sušu u Južnoj Americi koja uništava poljoprivredna polja nekih od najvećih svjetskih izvoznika žitarica. Ista stvar vrijedi i za sušu na jugu i jugozapadu SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijelaz s La Niñe na El Niño trebao bi olakšati situaciju na spomenutim područjima, ali i to treba uzeti s rezervom -  na Rogu Afrike to "olakšanje" došlo u obliku kiša biblijskih razmjera koje su potopile dijelove Etiopije i Somalije i prisilile 300 tisuća stanovnika da napuste svoje domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak El Niña značajno povećava rizik za sigurnost globalnog lanca opskrbe hranom, javnozdravstvene rizike i rizike za mir i stabilnost na globalnom Jugu i u istočnoj Aziji.

Katalizator sukoba, nereda i gladi

Iako su se trenutačne cijene spustile s rekordno visokih koje je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu, one su i dalje među najvišima u proteklih pola stoljeća. Premda dolasci El Niña u prošlosti nisu uzrokovali (značajniji) skok cijena hrane na globalnoj razini, velikim međunarodni tim znanstvenika otkrio je da i El Niño i La Niña smanjuju globalne prinose kukuruza, riže i pšenice, pri čemu su učinci El Niña posebno opasni po usjeve kukuruza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dakle, iako El Niño ne utječe jako na globalne lance opskrbe hranom, treba napomenuti kako njegovi učinci mogu biti razorni na razini pojedinih zemalja ili regija. Primjerice, u zapadnoj i južnoj Africi učinci El Niña povećavaju lokalne cijene hrane, kao i rizik od povećanja nezaposlenosti. Osim toga,  učinci El Niña nisu ograničeni na kopno, jer zagrijavanje zapadnog dijela središnjeg Pacifika ima golemi učinak na ribolov.

Propadanje usjeva zbog vremenskih neprilika na tržište hrane djeluje na dvije razine. Prvo, smanjuje se ponuda na tržištu na kojemu potražnja stalno raste. Drugo, propadanje usjeva oblikuje trenutna očekivanja o budućoj proizvodnji, a time i ponašanje na tržištu. Očekujući lošu žetvu, kupci počinju gomilati žitarice i tako smanjuju ukupno dostupne količine hrane na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo