CSI MOZAK

DETEKTOR LAŽI U GLAVI: Magnetna rezonanca otkriva laganje preciznije od poligrafa

Kada je riječ o utvrđivanju tko govori istinu, to je nikada nije lako. Psihijatri su specificirali različite ‘govore tijela’ koji pomažu otkriti kada osoba laže. Međutim, nema zaista preciznog načina da dokažete je li neka osoba poštena ili nije.

Kako bi se riješio taj problem razvijen je uređaj koji se zove poligraf. On, u teoriji, može pružiti razotrkivajuće znakove da netko laže, ovisno o tjelesnim impulsima kao što su disanje, otkucaji srca i slično, piše Science Daily.

Poligrafsko testiranje, poznato kao detektor laži, može mjeriti i snimati krvni tlak, puls, disanje i električnu provodljivost kože.

KOLIKO DOBRO LAŽETE? Riješite test i saznajte što vas točno odaje (ili ste toliko dobar lažov da možete u politiku)

Tehnologija ranog 20. stoljeća

Nečiji vitalni znakovi mogu se značajno razlikovati kad god se ispitaniku postavi niz pitanja. Budući da je ovaj uređaj razvijen 1920-ih godina, možda je došlo vrijeme da nove tehnologije naslijede zastarjeli detektor laži.

Nova istraživanja su pokazala da postoji bolji način da saznate laže li osoba ili govori istinu.

Istraživanje s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrilo je da se neki pokazatelji u mozgu mogu koristiti za otkrivanje laganja pomoću skenirannja funkcionalnom magnetskom rezonancom (fMRI).

STRUČNJAK IZ FBI-ja VAS SAVJETUJE: ‘Netko vam laže? Evo kako ćete to prepoznati!’

Točnost od gotovo 90 posto

Ova istraživanja su pokazala da fMRI skenovi mogu osigurati točnost od gotovo 90 posto u otkrivanju prijevara. Prema dobivenim rezultatima postoje određeni dijelovi mozga koje “zasvijetle” na magnetskoj rezonanci kada osoba mora donijeti odluke i učinkovito odlučiti hoće li lagati ili će govoriti istinu.

Ova metoda je učinkovita jer procjenjuje oko 24 posto veću vjerojatnost da otkrije neiskrenost od normalnih poligrafskih testova.

Ovo otkriće bi moglo biti vrlo korisno u slučaju istraga u cijelom svijetu jer može pružiti mogućnost znanstvenih dokaza odmanjivanja, što će u budućnosti iskaze očevidaca učiniti pouzdanijima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr