Dešifrirao 600 godina star misteriozni tekst?

shimmer fallback

Napisana prije 600 godina na nepoznatom jeziku, misteriozna knjiga zvana 'Vojnichev rukopis' već desetljećima zbunjuje povjesničare i kriptografe koji je pokušavaju dešifrirati.

23.2.2014.
9:11
Play logo

'Vojnichev rukopis' se naime sastoji od ilustracija ljudskih tijela, zvijezda i egzotičnih biljaka, a sve su opisane nepoznatim pismom. Pronađen je među hrpom rabljenih knjiga u Italiji, gdje ga je pronašao antikvar Wilfrid Voynich 1912. godine.

Sada je profesor Stephen Bax sa Sveučilišta Bedfordshire dekodirao čak deset riječi rukopisa, služeći se analitičkim pristupom, piše Independent. Bax je medijima poslao priopćenje u kojem je naveo da se poslužio znanjem o srednjevjekovnim rukopisima i poznavanjem semitskih jezika, poput arapskog, da dešifrira određene znakove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pala mi je na pamet ideja da identificiram imena u tekstu, po uzoru na povijesne pristupe kojima su uspješno dešifrirani egipatski hijeroglifi i ostali rukopisi, i tada ta imena iskoristiti u razumijevanju dijela teksta", napisao je Bax.

Vjerojatno traktat o prirodi na istočnjačkom ili azijskom jeziku

Play logo

"Rukopis ima mnogo ilustracija zvijezda i planeta. Uspio sam identificirati neke od njih, s njihovim imenima, gledajući u srednjevjekovne rukopise o biljkama na arapskom i drugim jezicima, a tada sam očeo dekodirati, s nekim uzbudljivim rezultatima", opisao je Bax.

Naveo je i kako je odlučio ovako rano objaviti svoje otkriće kako bi naveo druge lingviste da mu se pridruže u dekodiranju cijelog rukopisa, dodavši da njegovo istraživanje pokazuje da je rukopis vjerojatno traktat o prirodi, na nekom istočnjačkom ili azijskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo