Tjelesne instalacije

BIOELEKTRIČNA MEDICINA: Uskoro će se krvarenje zaustavljati elektricitetom

Već stoljećima, ako bi liječnik želio zaustaviti krvarenje iz rane, koristio bi metodu podvezivanja – čvrsto bi omotao komad tkanine oko ozlijeđenog dijela tjela, što bi zaustavilo tok krvi u i iz rane.

Ta drevna praksa i sada je osnovna metoda, i učinkovita je za krvarenja iz tijela. Ali unutarnje krvarenje je daleko teže za zaustaviti na taj način, a može biti podjednako smrtonosno, piše Popular Science.

PAPROM ZAUSTAVITE KRVARENJE: 9 namirnica koje možete koristiti i izvan kuhinje

Korištenje električnih instalacija unutar tijela

No sada grupa znanstvenika pokušava novi pristup – provođenje električne struje kroz živce kako bi se ubrzao organizmov sustav zgrušavanja krvi. Zvuči kao nešto iz znanstvene fantastike, ali mehanizam na kojem se temelji dolazi iz novog obećavajućeg područja istraživanja po imenu bioelektrična medicina. Radi se na temelju činjenice da naše unutarnje elekrične instalacije kontroliraju gotovo sve tjelesne funkcije, te da bi se to moglo iskoristiti.

Na tijelo bi se postavio prijenosni uređaj, iz kojeg bi išla vrlo precizna električna struja. Struja bi simulirala vagus živac, glavni živac u tijelu koji spaja mozak s vitalnim organima kao što su srce, pluća i brojni drugi. Vagus živac isto tako javlja slezeni da ispusti u krv stanice za zgrušavanje i pošalje ih područje gdje su potrebne.

Vagus živac rasprostranjen je unutar cijelog torza i upravlja brojnim organimaFoto: YouTube

Studija iz 2010. testirala je uređaj na svinjama i pokazala da je smanjio krvarenje za 50%. Tehnologiju razvija tvrtka Sanguistat. Njihov slijedeći korak su velika klinička testranja uređaja, posebno za tretman postporođajnog krvarenja (vodećeg uzroka smrti majki širom svijeta).

Ali uređaj bi se teoretski mogao koristiti u brojnim drugim situacijama – kao sredstvo za spriječavanje gubitka krvi tijekom operacija, ili u slučaju hitnih situacija.

Koristi bioelektrične medicine tek se trebaju otkriti

Bioelektrična medicina ne proučava se samo zbog krvarenja. Liječnici i znanstvenici istražuju njenu korist u brojnim drugim slučajevima, poput sindroma bolnog mjehura, probavnih smetnji, pa čak i problema sa srcem.

Ali radi se o još relativno novom području istraživanja i dosta toga još ne razumijemo o vagus živcu (ili točnom stupnju električne aktivnosti potrebnom da radi kako želimo). Potrebna su dodatna istraživanja da bi se otkrilo koji točno neuroni spojeni na vagus živac vrše koju funkciju u ostatku tijela.

I dok mnoga istraživanja imaju obećavajuće rezultate, druga, poput nekoliko pokušaja tretiranja zastoja srca, još nisu pokazala nikakav napredak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr