banner

UMJETNA OPLODNJA 'NA PREVARU'

STIŽU BEBE BEZ MAJKE! Revolucionarni eksperiment znanstvenika prkosi prirodi, omogućit će dvojici muškaraca da imaju dijete

Znanstvenici su pokorili prirodu u eksperimentu koji bi jednog dana mogao potpuno preokrenuti tretmane za liječenje neplodnosti, ali i omogućiti muškarcima da imaju djecu jedni s drugima.

Studija je pokazala da sperma i kožne stanice – ili bilo koje druge stanice koja nisu jajašca – mogu biti sve što je potrebno za začeće.

Znanstvenici kažu da se scenarij s muškaracima temelji na “špekulacijama i mašti”, ali da je u principu i to točno.

Jajašca mogu biti “prevarena” da se razviju u emrbij bez oplodnje, ali ti embriji, koji se nazivaju partenogenote, umiru nakon nekoliko dana jer im nedostaje pravilnog “programiranja”.

Znanstvenici sa Sveučilišta Bath razvili su metodu ubrizgavanja sperme u partenogenotu miša, koji su u mnogim slučajevima postali zdravi mali miševi.

“Ovo je prvi put da je postignut puni dugoročni razvoj ubrizgavanjem sperme u embrije”, rekao je voditelj istraživanja dr. Tony Perry, molekularni embriolog sa Sveučilišta u Bathu.

“Vjerovalo se da je samo jajna stanica sposobna reprogramirati spermu kako bi se omogućio embrionalni razvoj”, kaže.

Radeći s miševima, tim je proizveo zdravo potomstvo, zaobilazeći normalni proces oplođivanja jajne stanice spermom.

Iako su zameci u eksperimentu začeti iz jajnih stanica, eksperiment povećava izglede da bi se jednoga dana mogao isto napraviti s odraslim stanicama.

UMJETNA SPERMA: Znanstvenici tvrde kako mogu stvoriti bebe bez muškaraca

Reprodukcija bez ženki

To znači da ovi izvanredni rezultati otvaraj mogućnost etički-upitnih primjena koje preokreću prirodu naglavačke time što zaobilaze ženski udio u reprodukciji.

To bi homoseksulanim muškarcima moglo omogućiti da imaju djecu, a muškarac bi čak mogao sam oploditi svoje stanice za potomstvo, koje bi onda imalo genetsku mješavinu naslijeđenu od njega i njegovih roditelja.

Ono što je raalnije, ova bi tehnika mogla omogućiti ženama čiju su plodnost uništili lijekovi protiv raka ili radioterapija da imaju vlastitu djecu.

Iako se jajašca mogu zamrznuti prije terapije protiv raka, a kasnije oploditi u klinici, trenutno se ništa ne može učiniti nakon što su izgubljena.

Začeće pomoću sperme i somatskih stanica također će pomoći u očuvanju ugroženih vrsta, jer više neće biti potrebe za jajašcima.

“Naš rad dovodi u pitanje dogmu, koji se održala od kad su rani embriolozi prvi uočili jajašca sisavaca oko 1827. godine i promatrali oplodnju 50 godina kasnije, da samo jajna stanica oplođena s stanicom spermija može dovesti do trudnoće kod sisavaca”, rekao je dr. Perry.

Međutim, naglašava su ti rani radovi samo pokazali princip, a glavne prepreke bi mogle biti prevladane prije nego razmnožavanje bez jajašca postane tehnički izvedivo.

RADOST UMJETNE OPLODNJE: Nećete vjerovati što se dogodilo ovoj majci, liječnici su zanijemili!

 

Klonirani psići
Klonirani psićiFoto: Sooambrf

Umjetno nastali miševi sa zdravim potomstvom

No, tim istraživača dr. Perryja otkrio je da ubrizgavanjem sperme u partenogenote nastaju normalni embriji koji su imali zdravo potomstvo.

Ishod istraživanja, objavljen u časopisu Nature Communications, iznimno je značajan jer partenogenote dijele mnogo toga zajedničkog s običnim stanicama kao što su stanice kože.

Obje vrste stanica se umnožavaju pomoću ne-seksualnog oblika stanične diobe poznate kao mitoza.

Ako ubrizgavanje sperme u partenogenote sisavca može dati potomstvo, teoretski bi biti moguće postići isti rezultat pomoću mitotičkih stanica koje nisu izvedene iz jajašca.

Proces se oslanja na stanice sperme reprogramirane na način na koji su znanstvenici vjerovali da se može pojaviti samo kao rezultat oplodnje jajašca.

Stanice sperme i kože “jednog bi dana mogle biti sjedinjene tako da stvaraju djecu”.

U studiji je “rođeno” 30 malih miševa sa stopom uspješnosti od 24 posto.

DOKTOR MONSTRUM: Uhićen najpoznatiji stručnjak za umjetnu oplodnju; planirao je kloniranje ljudi!

Puno uspješnija tehnika od kloniranja ovce Dolly

Usporedbe radi, za potomstvo koje je stvorila metoda kloniranja ovce Dolly prijenosom DNK doniranog jajašca, stopa uspješnosti bila je samo jedan do dva posto.

Neki od miševa u ovoj studiji su imali vlastito potomstvo, od kojeg je određni broj kasnije također imao potomstvo.

Plodnost se obično vidi kao znak dobre forme i dobrog zdravlja.

Dr. Perry kaže da njegov tim planira poduzeti sljedeći korak te da će pokušati proizvesti živo potomstvo od običnih ne-jajnih stanica, a ne partenogenota.

“Praktična primjena ovog kao tehnologije u ovom trenutku nije vrlo široka”, rekao je na konferenciji za novinare u Londonu.

‘Ono što kažemo je da su ti embriji mitotičke stanice – stanice mitoze su vrsta gotovo svih stanica u vašem tijelu koje su nastale dijeljenjem”, objasnio je.

TRANSRODNI MUŠKARAC RODIO: Sina presvlači, doji i uspavljuje

Ovca Dolly i njezin potomak Polly
Ovca Dolly i njezin potomak PollyFoto: COLIN MCPHERSON/AFP

‘Možda, jednog dana, u dalekoj budućnosti…’

“I zato bismo možda jednog dana mogli proširiti ovo što smo pokazali na druge stanice u mitozi. Hoćemo li biti u mogućnosti to učiniti? Ne znam. Ali mislim, ako je to uopće moguće, jednog dana u dalekoj budućnosti, ljudi će se osvrnuti i reći da je ovo mjesto gdje je sve počelo”, rekao je.

“Ovo uzbudljivo istraživanje moglo bi nam pomoći u boljem razumijevanju toda kako ljudski život počinje i što kontrolira održivost embrija, mehanizmi koji mogu biti važni u plodnosti”, rekao je dr. Paul Colville-Nash, iz Vijeća za medicinska istraživanja, koje je financiralo istraživanje.

“To bi jednog dana čak moglo imati utjecaj na način kojima liječimo neplodnosti, ali to je vjerojatno još uvijek daleko”, rekao je.

Otkriveno je da partenogenote kojima je ubrizgana sperma prolaze kroz “prepoznatljivov modeliranje kromatina”, što znači da se proteinska “ovojnica” koja nosi njihov DNK izmijenila.

“Nisam iznenađen da su autori uzbuđeni zbog studije”, kaže embriolog prof. Robin Lovell-Badge, iz Instituta Francis Crick u Londonu.

“Mislim da je članak vrlo zanimljiv, a tehnički je bio mukotrpan posao”.

KLONIRAT ĆE PSE, GOVEDA I TRKAĆE KONJE: Kina gradi najveću tvornicu na svijetu

Povratak na Net.hr