Ovo ne smijete propustiti!

ASTRONOMSKA POSLASTICA: Stiže najveći Supermjesec u posljednjih 70 godina

Ako ćete ove godine promatrati samo jedan astronomski događaj, neka to bude skorašnji Supermjesec, kada će zemljin suputnik biti najbliže našem planetu još od siječnja 1948, piše Mirror.

Zbog toga će u noći na 14. studenog Mjesec izgledati 14% veće i biti će 30% sjajniji nego što je to uobičajeno. To je najbliže što će Mjesec biti Zemlji sve do 25 studnog 2034. tako bolje da ne propustite ovu priliku.

POMRČINA SUPERMJESECA: Svemir nas je počastio rijetkom pojavom

Kako dolazi do Supermjeseca?

GERMANY-MOON-FEATURE
Mjesec će biti najveći što ga je većina ljudi ikada u životu imala prilike vidjetiFoto: ARMIN WEIGEL/afp

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja. Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrnutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Kako će 14. 11. Mjesec postati pun samo dva sata nakon što dosegne perigej, izgledati će veći nego što je bio i jednom u gotovo sedam desetljeća.

“Puni Mjesec 14. 11. nije samo najbliži puni Mjesec ove godine, već i najbliži do sada u cijelome 21. stoljeću”, izjavio je glasnogovornik NASA-e. “Puni Mjesec neće se ponovo ovoliko približiti Zemlji sve do 25. 11. 2034.”

Ako planirate promatrati supermjesec, probajte otići negdje gdje nema previše svjetla, po mogućnosti izvan grada, pa ćete moći napraviti sjajne snimke i sa telefonom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr