OGLAS

Nezabilježeno u povijesti / Ekstremno visoke temperature: Sjeverno od Arktičkog kruga izmjereno nevjerojatnih, rekordnih 38 stupnjeva

Image
Foto: Shutterstock

Neuobičajeno toplo vrijeme očekuje se i u idućim tjednima

23.6.2020.
13:00
Shutterstock
VOYO logo

U gradu Verhojansku na sjeveroistoku Sibira vrlo vjerojatno je ostvaren novi temperaturni rekord, piše Severe Weather Europe. Naime, ondje je zabilježena do sada najviša temperatura ikad izmjerena u Arktičkom krugu.

Najtoplije mjesto u Arkričkom krugu?

Povijesni toplinski val ovog je mjeseca primijećen u čitavom arktičkom dijelu Rusije. Razdoblje toplinskih valova, ali i sezonskih požara krenulo je ranije. Što je najgore, očekuje se da će se temperature iznad 35 stupnjeva nastaviti do kraja lipnja, a to će dovesti do bržeg topljenja permafrosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog emisije staklenika /

Alarmantne prognoze: Trećina populacije mogla bi za 50 godina patiti na ekstremnoj vrućini

Image
zbog emisije staklenika /

Alarmantne prognoze: Trećina populacije mogla bi za 50 godina patiti na ekstremnoj vrućini

Preliminarno zabilježena temperatura od 38 stupnjeva u Verhojansk tako bi mogla dovesti do toga da ovaj grad postane najtoplije mjesto u Arktičkom krugu u povijesti.

Grad se nalazi u sjevernoj Rusiji na 67.55 stupnjeva sjeverne geografske širine. Ako ova temperatura bude i službeno potvrđena, to neće biti samo rekord za tu mjernu postaju, nego će postati i najviša ikad zabilježena temperatura sjeverno od Arktičkog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guinnessov rekorder

Prijašnji temperaturni rekord za Verkojansk je zabilježen 25. srpnja 1988. godine, a iznosio je 37,3 stupnjeva. Inače je ovaj mali grad u istočnom Sibiru poznat po svojim iznimno hladnim zimama.

Grad je i Guinnessov rekorder temperaturnih razlika između najviše i najniže zabilježene temperature, a ta razlika iznosi nevjerojatnih 105.8 stupnjeva. Postojeći temperaturni rekord Arktičkog kruga koji je izmjeren 1915. iznosi malo više od 37 stupnjeva, a zabilježen je na postaji Fort Yukon u američkoj saveznoj državi Aljaski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedica ekološke katastrofe u Noriljsku

Veliki dio Rusije i Sibira zabilježio je nevjerojatno visoke temperature ove godine. Ako se uspoređuju prosjek u globalnom odstupanju u temperaturi za razdoblje od 1951. do 1980. godine s ovogodišnjim razdobljem od siječnja do svibnja, cijeli svijet je doživio temperaturne anomalije. Međutim, samo je u Sibiru primijećeno ekstremno povišenje temperature u odnosnu na prethodne godine.  

Zatopljenje dovodi do otapanja ledenog pokrova i ranijeg početka sezone požara. Neuobičajeno toplo vrijeme doprinosi i otapanju permafrosta što je bio uzrok ekološke katastrofe izlijevanja nafte koja se dogodila ranije u lipnju u sibirskom gradu Noriljsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremne temperature se nastavljaju 

Prošli je vikend bio izuzetno topao. U subotu i nedjelju popodnevne temperature premašile su očekivani prag od 35 stupnjeva na nekoliko postaja diljem Arktičkog kruga u sjeveroistočnom Sibiru. Rekordna temperatura, ona od 38 stupnjeva, zabilježena je upravo u Verhojansku.

Ekstremno toplo vrijeme očekuje se i u nastavku tjedna u sibirskom području, ali i u ostatku lipnja. Zračna masa je značajno toplija od dugoročno mjerenog prosjeka, viša je za čak 20 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini tjedna očekuje se da će temperature, baš kao i u prošlom tjednu, doseći od 30 do 35 stupnjeva, a ponegdje su moguće i više temperature.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Kako bi superjeftini električni automobili mogli pokrenuti opći trgovinski rat između Kine i Zapada, i zašto je Europa posebno na udaru