Zagreb se crveni / Zrak u Zagrebu u 'crvenom' na više mjesta. Kvaliteta je tamo loša, a Jakuševec? 'Nema dovoljno podataka'

Image
Foto: Patrik Macek, PIXSELL / Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Po ljestvici kvalitete zraka u Zagrebu, većina grada spada u kategoriju 'loše' i 'vrlo loše', a za dio grada gdje je Jakuševec još uvijek nema nikakvih podataka. Zagreb je jučer u ovo vrijeme imao 'dobru' i 'prihvatljivu' kvalitetu, a dio grada gdje se nalazi Jakuševec nije imao podataka ni tada

4.12.2023.
13:56
Patrik Macek, PIXSELL / Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
VOYO logo

Kvaliteta zraka na četiri mjerne postaje u Zagrebu je "loša" i "vrlo loša", pokazuju podaci o kvaliteti zraka Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Prema legendi, zrak može biti u kategoriji "dobro", prihvatljivo", "umjereno", "loše", "vrlo loše" i "izuzetno loše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjernoj postaji Koprivnica-2, primjerice, štetnih čestica PM 2.5 ima 52,04 µg/m3, na postaji Zagreb-1 ih je izmjereno 39,94 µg/m3, a na postaji Zagreb-4 izmjereno je 46,46 µg/m3.

Image
STRADALI U ODRONU /

Liječnik o ozlijeđenima na Jakuševcu: 'Jednom smo amputirali nadlakticu, ima i slomljena rebra. Na intenzivnoj je'

Image
STRADALI U ODRONU /

Liječnik o ozlijeđenima na Jakuševcu: 'Jednom smo amputirali nadlakticu, ima i slomljena rebra. Na intenzivnoj je'

Na postaji koja je u blizini Jakuševeca piše da nema podataka, a podatci se mjenjaju svakih sat vremena. Atmosferski fizičar i profesor na zagrebačkom PMF-u Branko Grisogono kazao je za 24 sata da je kvaliteta zraka karakteristična za ovo doba godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, u ponedjeljak rano ujutro dogodio se odron na Jakuševecu u kojem je ozlijeđeno troje radnika.

"Još uvijek se utvrđuju okolnosti kako je došlo do novog odrona i kako je povezan s odronom koji je bio prije 3-4 tjedna. Sve su inspekcije na terenu, i inspekcija za zaštitu okoliša i građevinska inspekcija. Moramo pričekati nalaze i rezultate istrage. Vezano za odron od prije tri tjedna, nemamo nikakvih nalaza da je bilo nepravilnosti do sada što se tiče upravljanja odlagalištem", rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao Grad Zagreb napravit ćemo i neovisnu istragu da se ovo ne ponovi", dodao je.

Poručio je kako za sada mjerne postaje ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni metan, ali svoja mjerenja bi trebali obaviti i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo biti potpuno sigurni pa smo naručili i dodatno mjerenje kvalitete zraka pa će Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' uskoro doći s mobilnim uređajem koji se koristio i u Osijeku tijekom požara u Dravi International", zaključio je gradonačelnik.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi odron: Opet se urušila planina smeća na Jakuševcu, 3 ozlijeđenih. Neslužbeno: Radnik ostao bez ruke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo