Ovih dana grožđe se u brojnim vinogradima bere doslovce i noć i dan. U tijeku je takozvana "noćna berba".
Iako je grožđe zbog smanjene vidljivosti noću teže ubrati, ova je berba bolja za kvalitetu vina zbog niže temperature grožđa. U noćni posjet najvećem vinogradu u Hrvatskoj, onom u Erdutu, zaputio se Tin Kovačić.
Kao da je riječ o tajnoj operaciji koja se odvija pod okriljem noći, iako je teško vidjeti i prst pred nosom, vozači vinogradarskih strojeva, u centimetar precizno, obrat će red po red u najvećem hrvatskom vinogradu.
"A ima malo razlike pošto je okolo mrak, samo ono što svijetlo osvjetljava, ali naviknuli smo već", rekao je Đuro Kvaka, radnik u vinogradu.
513 hektara teško bi bilo obrati u samo jednom mjesecu berbe, pa je to jedan od razloga što se ber i danju i noću. No drugi je razlog puno bitniji.
"Prema dosadašnjim rezultatima i našim procjenama imat ćemo jednu ali bih rekao i još bolju vinarsku godinu. Zašto beremo noću? Snižavamo ulaznu temperaturu mošta, a samim time to direktno utiče na daljnju vinifikaciju odnosno kvalitetu vina", objasnio je Mladen Alpeza, tehnolog.
Tek ubrano grožđe, odmah će i u vinariju jer i tamo se radi noću. Izmjereni šećeri su idealni jer noćno, hladnije grožđe, zadržat će sve arome.
"Vidimo da se radi o izuzetno lijepoj graševini sa zelenim nijansama, dakle grožđe je brano u idealnim uvijetima sa najboljim balansom šećera i kiselina a to smo upravo dobili sa hladnim grožđem i sa hlednom fermentacijom kasnije u podrumu", izjavio je Damir Risek, enolog.
Pa čak ni oni koji su cijeli život okruženi vinom, ne mogu odoliti čašici noćne berbe.
"Ljubav je pokretač svega pa tako i u ovom poslu jer vino je hedonizam, vino je život", poručio je vinogradar Pero Grgić.
No ipak popit će se samo jedna čaša, jer paziti se mora.
"Bude li susreta s nekim noćnim zvijerima? Kako da ne, divljač i to. Svaku noć. Divlja svinja, štetočine, lisice, ali pobjegu one od stroja", rekao je Kvaka.
Pa pravilo, ako piješ ne vozi, vrijedi i za noćnu berbu, ma koliko vino noćne berbe bilo primamljivo.