ZNATE LI KOLIKO KOŠTA OSIGURANJE KUĆE ILI STANA? Nakon potresa raste broj ugovorenih polica: /

'Uvjeti su isti, cijene su iste'

Image

Samo nakon zagrebačkog potresa interes za osiguranje nekretnine narastao je za oko 30 posto, osiguravatelji su dosad isplatili 250 milijuna kuna

15.1.2021.
18:10
VOYO logo

Interes za osiguranje nekretnine porastao je za oko 30 posto već nakon zagrebačkog potresa, a nakon potresa u Petrinji očekuje se da će biti još i veća. Osiguravatelji su dosad isplatili 250 milijuna kuna, a računa se na još 150 milijuna, prenosi RTL.

Direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, Hrvoje Pauković potvrdio je da je sve više građana nakon potresa odlučilo osigurati svoju imovinu, govoreći tako o podacima: "Broj polica osiguranja koji uključuju rizik od potresa povećan je za oko 30 posto, premija isto tako za nekih 30-ak posto", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stan od 60 kvadrata oko 1000 kuna godišnje

Prošle godine ugovoreno je oko 140 tisuća polica osiguranja na što su građani potrošili oko 110 milijuna kuna. Predsjednik Udruženja osiguravatelja, Robert Vučković, istaknuo je da je cijena police ostala ista čak i nakon posljednjih potresa. "Uvjeti su isti, cijene su iste. Čisto kao jedan primjer stan od 60 kvadrata otprilike tisuću kuna godišnje, što je manje od sto kuna mjesečno".

Gotovo 7.500 šteta prijavljeno je nakon zagrebačkog potresa, osiguravatelji su dosad isplatili oko 250, a moraju dodatnih 150 milijuna kuna. Iz ureda za osiguranje rekli su da podatke za Sisačko-moslavačku županiju još nemaju, a procjenjuje se da je na tom području sklopljeno oko 2000 polica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ĆORIĆ: /

'Potreban je niz iskoraka da bi se ostvarila gospodarska revitalizacija Banije'; Pitali ga prešetavaju li se ministri previše tim područjem

Image
ĆORIĆ: /

'Potreban je niz iskoraka da bi se ostvarila gospodarska revitalizacija Banije'; Pitali ga prešetavaju li se ministri previše tim područjem

Rok za isplatu od 14 do najkasnije 30 dana

Šteta se prijavljuje osiguravatelju, a jedan od jednostavnijih načina, tvrdi Pauković, je online prijava. Štetu je potrebno dokumentirati, fotografirati i odmah pristupiti komunikaciji s osigurateljem. Potom na teren izlaze procjenitelji koji izvršavaju procjenu, a nakon toga dogovara se i vrši isplata, a rok za isplatu je od 14 do najkasnije 30 dana, objasnio je Pauković za RTL.

Policu osiguranja mogu ugovoriti svi građani. Jedini uvjet je da im je objekt neoštećen nakon posljednjeg potresa. "Svi oni objekti koji imaju žutu i crvenu naljepnicu nažalost ne mogu biti osigurani obzirom da imaju ozbiljna oštećenja. Međutim, svi oni objekti koji su lakše oštećeni, uz zelene naljepnice se mogu osigurati", poručio je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo