Zbog šale na višegodišnju robiju / Znate li kako je glasio vic o Titu zbog kojeg je cura (22) završila na Golom otoku?

Image
Foto: Profimedia

Po Lebl su došla dvojica udbaša jer je, kako rekoše, govorila protiv Tita te nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni vic

30.11.2023.
11:32
Profimedia
VOYO logo

Opće je poznato kako se za vrijeme Jugoslavije ni u vlastita četiri zida nije smjelo ružno govoriti o Titu, a o tome svjedoči i priča o Ženi Lebl, koja je završila na Golom otoku nakon što je ispričala vic o Josipu Brozu Titu, piše N1.

Maršala Tita u to se vrijeme tretiralo kao božanstvo, a jedna od najpoznatijih pjesama koje su mu se pjevale 'Druže Tito, ljubičice bijela' koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i pol godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa samo 22 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od rijetkih tekstova o ovoj Beograđanki židovskog podrijetla objavila je 2013. godine srpska Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhitili zbog vica o Titu, koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

Strašna iskustva

“Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na spomenutu pjesmu 'Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela'. Po Lebl su tada došla dvojica udbaša jer je, kako rekoše, govorila protiv Tita te nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni vic. Lebl je potom odvedena u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je boravila od travnja 1949. do listopada 1951. godine. Od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara", stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u srpnju 2013. godine, prenosi Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRUŽI RECEPT /

Tito ga je toliko volio da je po njemu i dobio ime: Ovaj kolač bio je glavni hit u Jugoslaviji, a sada osvaja društvene mreže

Image
KRUŽI RECEPT /

Tito ga je toliko volio da je po njemu i dobio ime: Ovaj kolač bio je glavni hit u Jugoslaviji, a sada osvaja društvene mreže

Nakon raspada Jugoslavije Ženi Lebl objavila je knjigu 'Ljubičica bela', koja je u Izraelu postala bestseler i u kojoj je opisivala strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopće nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

POGLEDAJTE VIDEO: Najstrože čuvana tajna Jugoslavije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo