'Šute i trpe' / Zlostavljanje na hrvatskim fakultetima: 45 profesora prijavilo mobing

Image

Profesore se šikanira, ponižava, radi se pritisak na njih i onemogućava im se napredovanje, no tek se rijetki odluče prijaviti mobing kako ne bi ostali bez posla

12.5.2017.
8:32
VOYO logo

Samo tijekom 2016. godine Udruzi mobing – za pomoć i edukaciju žrtava mobinga 45 sveučilišnih nastavnika i znanstvenika prijavilo je da je nad njima izvršen neki oblik nasilja, piše Slobodna Dalmacija.

Pravnik Udruge, Ivan Hranj, rekao je da su se udruzi prijavila tek dva PKV-a (polukvalificirana) radnika, a da su sveučilišni profesori prijavljivali različite oblike zlostavljanja, "od ponižavanja i šikaniranja koje se događa osobito mlađim asistentima i docentima koje stariji kolege šalju da im donose sendviče, kavu, preparkiravaju automobile", do toga da se nekima onemogućuje odlazak na seminare, konzultiranje potrebne literature, te da se na studente radi pritisak da lošije ocjenjuju pojedine profesore, a postoje i slučajevi seksualnog napastovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Mobing u Hrvatskoj: šef ga je pretukao, ali mora ostati raditi. Ako ode gubi sva prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Na Filozofskom ispratili predložene članove Senata na sjednicu na kojoj ih rektor nije pozvao

Ono što posebice zabrinjava je da se profesorima onemogućuje napredovanje, a oni koji se pobune mogu ostati vani na cesti i bez posla, zbog čega se mnogi ne usude prijaviti mobing, već šute i trpe. Problem je i vertikalni mobing u slučajevima kada postoji suparništvo, zbog zarade na određenim projektima.

Udruga ne pruža samo savjetodavnu pomoć, već pomaže i u pisanju pritužbi, žalbi, te savjetuje pri pokretanju i vođenju sudskih sporova, no svega se dvoje od 45 profesora koji su se javili udruzi odlučilo upustiti u sudsku bitku, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo