u 'drugim ulogama' / Zloćudni tumor ne bira žrtve, a što kad pogodi liječnike? Varga i Ramljak podijelili svoju priču kako bi ohrabrili sve koji su se s njom susreli

Bivši ministar zdravlja i Vesna Ramljak s Klinike za tumore pobijedili su rak

7.12.2017.
22:30
VOYO logo

Zloćudni tumor ili rak ne bira žrtve. Pa od njega nisu imuni ni liječnici, koji tek tada vide sve prednosti i nedostatke zdravstvenog sustava. Kod žena, ubojica broj jedan je rak dojke, a kod muškaraca na drugom mjestu po učestalosti je rak debelog crijeva.  Siniša Varga, bivši ministar zdravlja i Vesna Ramljak s Klinike za tumore pobijedili su baš ova dva raka. Kako bi ohrabrili sve one koji su se susreli s ovom opakom bolešću, odlučili su podijeliti svoju priču.

"Meni su priopćili tijekom ljeta 2016. godine da bolujem od karcinoma debelog crijeva", prisjetio se bivši ministar zdravlja Siniša Varga (SDP). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U veljači 2015. godine sam saznala da imam rak dojke, de facto sam ga sama našla", kazala je Vesna Ramljak.

I tada je počela njihova borba, ali ne u ulozi liječnika nego pacijenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji pacijenti u mojoj matičnoj bolnici su pacijenti oboljeli od karcinoma, prema tome to je nešto čim se bavim preko 20 godina, dakle, kad se to dogodi meni ne dopustim da to mene definira kao osobu. Prije sam jednakomjerno gledao i na pacijente i na zdravstveno osoblje, pokušavao sam sve staviti u balans, sad kao političar sam puno više na starni pacijenata", priznaje Varga.

Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Vesni Ramljak je radno mjesto. Bolest je svaki dan gledala u lice, ali kroz oči svojih pacijentica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god ti je dobro kada si liječnik i kada misliš da pomažeš ljudima, u onom času kad se nađeš s druge strane - stvari su potpuno drukčije. Puno nam je teže jer to vam je prokletstvo toga što znamo puno što znamo što se može dogoditi, što znaš što gdje piše, i cijeli život radimo s tim", objašnjava Vesna Ramljak.

Varga je dva mjeseca proveo u bolesničkom krevetu, dva puta je operiran i unatoč svemu brzo se vratio na posao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa obzirom da sam ja imao dosta komplikacija u u liječenju, prebolio sam i sepsu i onda je išla i kempoterapija i zračenje, dakle to ostavi svoj fizički trag. Međutim korekcija prehrane, tjelesna aktivnost i zdrav duh u zdravom tijelu je metodologija po kojoj se može vrlo brzo oporaviti", smatra Varga.

Na kemoterapiju nije išla. Nakon operacije - zračenje i lijek koji mora piti godinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operacija je bila normalna, ja sam išla običnim protokolom kako idu i svi obični ljudi koji nama dođu ovdje. Proživljavam duboko sve naše pacijentice, proživljavam duboko svaki prolazak kroz hodnike, gdje su žene s perikama, s marama, gdje su očajne beznandne. Jako mi je teško, jer sam ja to kupila godinama", kazala je Ramljak.

Iako su liječnici, tek kao pacijenti vidjeli su probleme zdravstvenog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dan-danas prečesto vidimo da se pacijentu priopći da boluje od karcinoma i pacijentu se pušta daljnja obveza da si sam organizira daljnju dijagnostiku, da si sam organizira operatera, da si sam organizira kemoterapiju ili zračenje. Smatram da je to nedopustivo", rekao je bivši ministar.

"Ne možemo držati glavu u pijesku i reći to je tako. Može se jako puno toga promijeniti, pa da krenemo samo od stava i odnosa prema pacijentima i nama međusobno. I tu se treba jako puno raditi i na psihološkoj pomoći i na psihološkoj potpori. To je još uvijek kod nas u začetku", smatra Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da imaju zloćudnu bolest, doznali su preventivnim pregledom. Ako se otkrije na vrijeme, rak je bolest koja se može pobijediti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo