Životopis predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Prva hrvatska predsjednica, diplomatkinja i prva žena koja je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović rodila se u Rijeci 29. travnja 1968.

15.2.2015.
13:24
VOYO logo

Nakon završenog trećeg razreda riječke Gimnazije otišla je na učeničku razmjenu u Sjedinjene Američke Države gdje je i maturirala. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1993. diplomirala je engleski i španjolski jezik. Po završetku studija učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH U Kanadi. Nakon što je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti 2000. stekla titulu magistrice znanosti postala je savjetnica u ministarstvu.

Na parlamentarnim izborima 2003. izabrana je za saborsku zastupnicu HDZ-a i iste godine je u HDZ-ovoj vladi imenovana ministricom europskih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2003. obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008. Za mandata Grabar Kitarović Republika Hrvatska započela pregovore za članstvo u Europskoj uniji.

Od 2008. do 2011. godine bila je hrvatska veleposlanica u SAD-u i to razdoblje u biografiji na svojoj internetskoj stranici ocijenila je "lijepim, izazovnim ali i vrlo zahtjevnim godinama". Nakon javnog natječaja 2011. godine imenovana je pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, kao prva žena na toj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar Kitarović udana je za Jakova Kitarovića, profesora na riječkom Pomorskom fakultetu. Imaju dvoje djece, kćer Katarinu i sina Luku.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u kampanju za prvu hrvatsku predsjednicu krenula je pod sloganom "Za bolju Hrvatsku". Želeći da se u danas duboko podijeljenom hrvatskom društvu ponovno obnovi zajedništvo, vrati optimizam i nova radna energija, Grabar Kitarović je u svom izbornom programu velik naglasak stavila na rješavanje teške gospodarske situacije. U kampanji je, među ostalim, najavila da će odmah po preuzimanju dužnosti inicirati sjednicu Vlade koja bi trebala iznjedriti rješenja za dugotrajnu gospodarsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo