OBRUŠIO SE NA HRVATSKU / Kontroverzni povjesničar tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi; reagirali i zaprepašteni Židovi: 'Kao da stvarni broj žrtava ustaša nije dovoljno strašan'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U propagandnom glasilu Moskve Greif je ponovo optužio Hrvatsku 'za nacionalnu urotu države da smanji broj ubijenih u Jasenovcu', a protiv povjesničara je već istupio i Svjetski židovski kongres

23.8.2023.
12:07
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Izraelski povjesničar Gideon Greif poznat po tvrdnjama da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi kao i da u Srebrenici 1995. godine nije počinjen genocid optužio je Hrvatsku da sustavno umanjuje razmjere ustaških zločina. 

U intervjuu za balkanski servis Russia Today (RT Balkans), propagandnog glasila Moskve čije je emitiranje na teritoriju EU-a zabranjeno, Greif je ponovo ustrajavao u tvrdnjama da je broj ubijenih u jasenovačkom logoru tijekom Drugog svjetskog rata do 700 tisuća te utvrdio da postoje broji izvori koji to potvrđuju, a Hrvatska ih negira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što zapravo vidimo su pokušaji da se drastično smanji broj žrtava, a dolaze iz vrha hrvatskog političkog vodstva", izjavio je Greif kojemu je Njemačka zbog revizionističkih istupa uskratila odličje Križa za posebne zasluge.

Predsjedavao povjerenstvom Republike Srpske

On je to odličje trebao dobiti za zasluge u istraživanju holokausta, no brojni su povjesničari osporili znanstvenu utemeljenost njegova rada, a kao dokaz tomu poslužila je činjenica da je predsjedavao povjerenstvom što ga je uspostavila vlada Republike Srpske i koje je trebalo dokazati da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima kao i da je ondje ubijeno tek nešto više od tri tisuće osoba i to isključivo vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrenicu u intervjuu za RT nije spominjao, no ustvrdio je da je broj od 600 do 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu nesporan, a kao dokaz nudio je različite publikacije "u čiju pouzdanost i točnost nema razloga sumnjati".

Uz to, tvrdi kako nikada nije sudjelovao u pokušaju "napuhavanja" broja žrtava, ali Hrvatsku i njezinog pokojnog predsjednika Franju Tuđmana optužuje za namjerno umanjivanje razmjera zločina u Jasenovcu. "Čini mi se da postoji nacionalna urota države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONTROVERZNE IGRE BROJKI /

Zašto su Tito i Tuđman izbjegavali Jasenovac? 'Obojica se nisu proslavila po tom pitanju, svaki je dolio ulje na vatru'

Image
KONTROVERZNE IGRE BROJKI /

Zašto su Tito i Tuđman izbjegavali Jasenovac? 'Obojica se nisu proslavila po tom pitanju, svaki je dolio ulje na vatru'

Omiljeni lik srpskih nacionalista

Izvršni potpredsjendik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft ranije je upozorio da je Greif poznat prije svega po "nevjerojatnom uveličavanju" broja žrtava ustaškog logora Jasenovac te je stoga postao omiljenim likom među srpskim nacionalistima.

“Identificirano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu, ali je Greif više puta povećavao broj žrtava na zaprepaštenje odgovornih povjesničara. Samo u 2019. godini naveo je brojku od 'najmanje 800 tisuća' pa 'najmanje 700 tisuća' kao da popis stvarnih ustaških žrtava nije dovoljno strašan", napisao je Rosensaft 2021. godine u autorskom tekstu za mrežnu stranicu Just security. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo