NAKON VIŠE OD DVA MJESECA / Zgrade najstarijeg fakulteta u RH teško su oštećene: Za obnovu će trebati barem pola milijarde kuna

Knjižnica, laboratoriji, predavaonice Medicinskog fakulteta bit će duže vrijeme bez znanstvenog i stručnog rada

30.5.2020.
18:55
VOYO logo

Većina zgrada Medicinskog fakulteta ima crvenu oznaku. Vrata fakulteta najprije su zatvorena zbog epidemije, a onda zbog potresa.

Image
Isplate nakon pregleda kuće /

Od ponedjeljka možete preko sustava e-Građani prijaviti štetu od potresa i tražiti financijsku pomoć

Image
Isplate nakon pregleda kuće /

Od ponedjeljka možete preko sustava e-Građani prijaviti štetu od potresa i tražiti financijsku pomoć

Nakon svega povratak Marinu Bobanu, predstavniku Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izgleda puno drukčije: ''Stvarno je šokantno kad se pogleda da je sve do prije samo dva mjeseca bilo ispunjeno studentima, da se tu učilo, družilo. Proći će još vremena dok se vratimo. Plan je da se 1. listopada svi studenti vrate, da nastava krene i da se sve obveze odrađuju kao i prije''.

Šteta je velika. Gruba procjena obnove penje se do pola milijarde kune. Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijan Klarica objašnjava: ''Prva zgrada koja će se sanirati je zgrada Šalate 3B. Tamo imamo najveće predavaonice, unutra su i studentski restoran i učionica i knjižnica''.

Ta im je zgrada, kaže, od strateškog značenja za povratak studenata i novu akademsku godinu. Nove generacije tek trebaju stasati, starije su ljestvicu postavile visoko.

Na čelu Medicinskog fakulteta kroz povijest bila su brojna poznata imena. Sada možda najpoznatiji dekani Andrija Štampar i Fran Mihaljević. Prvi je bio Miroslav Čačković – njegov spomenik u potresu završio je na podu.

Onaj čije ime nosi najpoznatija liječnička zakletva pomaknuo se u stranu. Predavaonice, seminarske radionice - sve je puno žbuke.

''Morat ćemo se reorganizirati jer će to ipak biti nedovoljno. Naime, neke ćemo nastavne prostore morati koristiti i ujutro i popodne i navečer kasno tako da će se nastava sigurno odvijati u dvije smjene'', kaže Klarica.

Povećan je broj ispitnih rokova, ukinuti su pismeni, smanjen je bodovni prag za upis u višu godinu. Nastava je bila na daljinu, baš kao i prijamni ispit za strance. Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kaže: ''Važno je istaknuti da smo u međuvremenu uspjeli obaviti dva razredbena postupka na daljinu. U Tel Avivu, u Stockholmu, ali isto tako za međunarodne studente koji nam dolaze iz Kanade i SAD. Odlučili smo također javne rasprave doktorskih disertacija napraviti online ili preko digitalnih pomagala. Isto tako smo jedini fakultet koji izvodi 48 postdiplomskih specijalističkih studija''.

Više od 30 predavaonica je izvan upotrebe. Tristotinjak studenata treba diplomirati, a novi tek početi studirati. Ovaj fakultet je u svoje 102 godine preživio: koleru, španjolsku gripu, koronavirus, ratove - i razorni potres. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo