Zgotovljen zakon koji se izbjegava od 2004. godine!

Ukoliko odbije jedan posao, korisniku će za jednu trećinu biti umanjena socijalna skrb, a ako opetovano bude odbijao posao, neće dobivati naknadu.

25.3.2011.
17:36
VOYO logo

Racionalizacija i pravednija raspodjela novca socijalno ugroženima, tako da invalidi, obitelji s bolesnom djecom, stari i nemoćni, mogu dobiti snažniju potporu na državnoj i lokalnoj razini, ciljevi su prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi, kazala je premijerka Jadranka Kosor najavljujući ovu reformu koja nakon sedam godina rada različitih radnih skupina konačno odlazi u Sabor.

Resorni ministar Darko Milinović pohvalio se kako zakon "napokon dolazi na sjednicu vlade", jer "pred lokalne i parlamentarne izbore su reformu povlačili i nikada nije izašla na svjetlo dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, Milinović tvrdi da "nema rezanja nikakvih prava" već se uvodi strogo kontrolirani uvjeti dobivanja socijalne pomoći uz proširenje pojedinih prava. Npr. socijalna pomoć za samce se povećava sa 500 na 600 kuna.

"Zbog stroge kontrole bit će puno manje zloporabe socijalnih naknada. Ako netko ima trosobni stan u Zagrebu, neće moći primati pomoć", kazao je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasnije se definira imovinski cenzus i služit će bržem radnom aktiviranju korisnika socijalne skrbi.

Ukoliko odbije jedan posao, korisniku će za jednu trećinu biti umanjena socijalna skrb, a ako opetovano bude odbijao posao, neće dobivati naknadu. Morat će se odazivati i na humanitarni rad, ako je radno sposoban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat će biti na raspolaganju slabovidnoj osobi da joj ode u trgovinu. Ako i to odbiju, ukida mu se socijalna skrb", naveo je Milinović.

Zabranjuje se smještaj djeteta mlađeg od sedam godina u Dom za socijalnu skrb, već će ona biti smještena u srodničke i udomiteljske obitelji. Nastojat će se i postići racionalizacija i jedinstvena cijena smještaja u domove za djecu. Uvodi se i kontrola doživotnog uzdržavanja, koje će biti zabranjeno za djelatnike Centara za socijalnu skrb, dok će uzdržavanje biti onemogućeno osobama s kriminalnim dosjeom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnuto je da će djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima biti umanjena invalidnina. Članovi obitelji koji dosad nisu mogli dobiti status njegovatelja, već ga je dobivao samo jedna roditelj, sada će moći dobiti status ukoliko roditelji nisu u mogućnosti njegovati dijete. Također, status će moći dobiti oba roditelja pod uvjetom da njeguju svoje dvoje ili više djece s poteškoćama u razvoju.

Postupno će se izjednačiti dob odlaska u mirovinu za muške i ženske zastupnike u Saboru, počevši od ove godine. Naime, Vlada je odlučila da će se od 2011. dob za odlazak zastupnica u mirovinu godišnje se povećavati za tri mjeseca dok se ne dođe do 60 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenja se i odredba Zakona o pravima i dužnostima zastupnika Sabora prema kojoj je za zastupničku mirovinu dovoljno odraditi pola mandata. Izmjene predviđaju cijeli mandat.

Vlada je izvijestila i o novom zaduženju kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u visini od 150 milijuna 150 milijuna eura, a ministrica financija Martina Dalić je pojasnila kako se radi o "zajmu namijenjenom smanjenju potrebe za zaduživanjem na općem financijskom tržištu"! Time je izvela logičku vratlolomiju kakve se ne bi postidio niti njen prethodnik Ivan Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovan je i Odbor za fiskalnu politiku koji bi trebao biti savjetodavno tijelo za poreznu politiku, a članovi bi joj bili po jedan predstavnik iz Ekonomskog instituta, Instituta za javne financije, Hrvatske narodne banke, Državne revizije i Pravnog fakulteta te dva predstavnika Ekonomskih fakulteta.

Vezani članci:

arti-201005100848006 arti-201103190040006 arti-201004010269006 arti-201103250217006 arti-201005080143006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo