'ZENGE' SIMBOL RATNOG VUKOVARA: Braniteljima olakšavale borbu zimi, ali su ih zbog njih tukli četnici

Image
Foto: PIXSELL

'Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane.

18.11.2018.
13:41
PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ove godine u Koloni sjećanja hoda obuvena u u zenge, žute čizme kakve su 1991. nosili i branitelji. Riječ je o čizmma koje su tijekom rata dosta pomogle braniteljima koji za zimu i borbu nisu imali prikladnu obuću.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

OBILJEŽAVANJE VUKOVARSKE TRAGEDIJE: Predsjednica ponovno simbolično obula gležnjače - popularne Zenge

Image

OBILJEŽAVANJE VUKOVARSKE TRAGEDIJE: Predsjednica ponovno simbolično obula gležnjače - popularne Zenge

Zenge se u Borovu proizvode od 1985., od kada ih je naručila američka tvrtka Royce Shoes. Bile su namjenjene nošenju u pustinjama i planinama.

Bivši član Uprave Borova lani je za Večernji list ispričao da je dio proizvedenih čizama ratne godine ostao u skladištima pa su ih dali braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o 'zengama'

"Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali 'zenge' predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali 'zenge'. Zbog toga su po logorima imali 'poseban tretman, ispričao je Hubalek.

"Naše 'žute cipele' Zenge postale su simbolom brige za hrvatskog branitelja. Za vremena zime, braniteljima su dane žute čizme u Borovu te su oni u njima odlazili u obranu i na taj način postale simbolom koraka u bitci za Vukovar", rekli su svojedobno u Borovu, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti' - citat je iz ulomka jednog logoraša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo