TEŠKA BITKA NA SUDU / Žena jedva spasila embrije nakon suprugove smrti: Klinika ih htjela uništiti

Image
Foto: Profimedia

U kolovozu 2023. prvi osnovni sud presudio je protiv Ane, dodijelivši embrije privatnoj bolnici

12.3.2024.
22:18
Profimedia
VOYO logo

Prošle su tri godine otkako je suprug Ane Mladenović Marković preminuo od posljedica koronavirusa. Za to vrijeme, embriji koje su njih dvoje zamrznuli u jednoj privatnoj klinici u Beogradu postali su predmet pravne bitke, piše Kurir.

Prema Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO), ti su embriji trebali biti uništeni 2022. godine, no Ana se odlučila boriti za svoja prava da joj pripadnu embriji te je tužila kliniku tvrdeći da su embriji dio nasljedstva koje joj je suprug ostavio. Prema Zakonu o nasljeđivanju klinika je trebala Ani vratiti zametke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon niza sudskih postupaka i žalbi od 2021. do danas, Visoki sud je konačno presudio u Aninu korist, tvrdeći da embriji pripadaju majci. U kolovozu 2023. prvi osnovni sud presudio je protiv Ane, dodijelivši embrije privatnoj bolnici. Međutim, Ana se žalila, a Viši sud vratio je slučaj u siječnju ove godine, donijevši nedavno konačnu odluku u Aninu korist.

Ana je nakon presude izrazila olakšanje, iako ističe da bi bila sretnija da se situacija riješila na ljudski način. Sada planira preseliti embrije u inozemstvo, kako bi ih zaštitila od klinike koja ih je htjela uništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Penis može, vulva ne može /

U udžbeniku iz prirode ne spominje se ženski spolni organ. Stidimo li se stidnice?

Image
Penis može, vulva ne može /

U udžbeniku iz prirode ne spominje se ženski spolni organ. Stidimo li se stidnice?

"Onog trenutka kada budem imala svu dokumentaciju, embrije ću transportirati u inozemnu kliniku. Razvili su se, a sada ih treba prebaciti na suhi led, za to su potrebni posebni uvjeti. Sve sam već dogovorila, to je prijevoz koji košta nekoliko tisuća eura, ali nemam izbora. Ne želim da embriji ostanu u ustanovi koja se toliko borila da ih ne dobijem, pa da ih spale. Trebam dobiti potvrdu od klinike o njihovoj ispravnosti, a ako budu kasnili, znat ću da nešto skrivaju. Nadam se, ako sve bude u redu, da ću kad-tad moći obaviti embriotransfer, pa da vidimo kako će tijelo reagirati. Svakako, zahvaljujući ovoj presudi dobili smo priliku, moji zameci i ja”, objašnjava Ana.

Ova pravna bitka je prvi slučaj u Srbiji u kojem je preminuli partner izborio pravo na zamrznute embrije. Ana se nada da će njezin slučaj poslužiti kao presedan i pomoći drugim ženama u sličnim situacijama. Odvjetnik Aco Manojlović, koji zastupa Anu, ističe da ova presuda ima širi značaj za reguliranje pitanja reprodukcijskog materijala u skladu sa zakonom. I ovaj je slučaj pokazao potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, posebice po pitanju nasljeđivanja zamrznutih embrija i drugog reprodukcijskog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U udžbeniku iz prirode ne spominje se ženski spolni organ: Penis može, ali vulva ne može

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo