'dionica smrti' / Zašto je ovaj dio A3 koban? Prometni stručnjak: 'Jedna je stvar gora od mobitela i alkohola'

Iako točan uzrok jutrošnje nesreće još nije utvrđen i ne znamo što je zapravo prethodilo tragediji, odgovor na pitanje o tome postoji li neki 'kobni' problem u samoj dionici gdje se često događaju nesreće ili je nešto drugo posrijedi potražili smo kod prometnog stručnjaka

Maša Ilotić Šuvalić

Maša Ilotić Šuvalić

Od politike... pa do morskih pasa i gnjuraca - sve u jednom. Etika joj je na prvom mjestu

7.3.2024.
15:42
VOYO logo

Rano jutros teška prometna nesreća na autocesti A3 u blizini Novske u kojoj su poginule dvije osobe. Nakon što je policija u suradnji s državnom odvjetnicom provela očevid kriminalističko istraživanje se nastavlja. Ono što se zna je da je došlo do naleta teretnog vozila na osobno vozilo njemačkih registarskih oznaka u kojem je bilo dvoje hrvatskih državljana, starije životne dobi koji su poginuli. Brzina vožnje oba vozila utvrdit će se daljnjim istraživanjem, kao i sve druge okolnosti nesreće.

A ovdje je riječ o dionici A3 između Novske i Okučana, dionici koju se naziva i i 'dionicom smrti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, više prometnih nesreća dogodilo se ovdje. U siječnju 2023. dogodilo se više prometnih nesreća, u kojoj je sudjelovalao deset automobila, teretno vozilo i autobus. Jedna je osoba poginula, a bilo je više ozlijeđeniha, među kojima četvero teže. Na toj se dionici prevrnula i cisterna te je čovjek ozlijeđen. U ožujku 2021. četvero ljudi poginulo je kad se prevrnuo kamion srbijanskih registracija. Nadalje, 2019. između čvorova Okučani i Novska sudarili su se makedonski kamion i autobus bosanskohercegovačkih oznaka. U prometnoj nesreći je poginuo vozač kamiona, a u autobusu je lakše ozlijeđeno petnaestak putnika. U lipnju 2019. na odmorištu autoceste kod Novske preminule su dvije 14-godišnjakinje, a kasnije od zadobivenih ozljeda i 28-godišnjakinja nakon što se vozač kamionom zaletio u njih na odmorištu.

Image
strava kod Novske /

Doznajemo detalje tragedije na A3: Neslužbeno, kamion udario u stražnji dio auta

Image
strava kod Novske /

Doznajemo detalje tragedije na A3: Neslužbeno, kamion udario u stražnji dio auta

Vozači kamiona i domaći i strani voze mrtvi umorni

Iako točan uzrok jutrošnje nesreće još nije utvrđen i ne znamo što je zapravo prethodilo tragediji, odgovor na pitanje o tome postoji li neki 'kobni' problem u samoj dionici gdje se često događaju nesreće ili je nešto drugo posrijedi potražili smo kod prometnog stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prometni stručnjak Željko Marušić objasnio je da nekekav problem s tom autocestom ne postoji. "To je dionica na kojoj je dominantan umor. Osim problema umora tu je i problem prijevoza kamiona. Vozači koji voze kamione rade i druge poslove i za volanom se nađu jako umorni. Tu je problem rada na crno. Vozači kamiona i domaći i strani voze mrtvi umorni. Umor je generiran devijacijama u našem sustavu. Kako vi možete znati u kakvom je stanju vozač koji dođe iz Srbije, Crne Gore... Ta dionica je ravna. Najvažnije pitanje je kako smanjiti problem umornih vozač", kazao je Marušić.

Ta dionica je ravna

S tom cestom nema problema, naglašava Marušić. Ona je ravna. "Ako vozač krene nekom vijugavom cestom, on neće zaspati. Kada imamo takve dionice, on stavi tempomat i vozi. Najčešće je tu problem mikrosan, onaj koji traje 20 sekundi", dodaje. Mnogi vozači rade na crno, rade i po tri posla i tu naš prometni stručnjak vidi problem koji se mora rješavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada kamion naleti na osobni automobil on ima ogromnu masu. Da budem konkretan, 30 do 40 puta veću. I ishod je logičan", kazao je Marušić.

"Nama je i ljeti glavni problem opet umor vozača. Kad dođu Česi. Slovaci, Poljaci…oni prvi dan žele besplatno biti. Zato oni dođu u 10. On tu noć nije platio već je vozio. Putuju cijelu noć da bi došli ujutro u 10 sati jer se mogu kupati besplatno i onda se zadnji dan opet kupaju do podne i onda idu na put. Tu je problem kockanja s nekim interesima koji ugrožavaju sigurnost", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umor je najveći problem, veći od mobitela i alkohola na cestama", dodaje Marušić naglašavajući da je umor i upotreba mobitela u vožnji postao veliki uzrok prometnih nesreća. Nesređenost tržišta rada je usko povezan s tim umorom kod vozača kamiona, još je jednom naglasio.

O konkretnoj nesreći na A3, Marušić nam nije mogao dati konkretne odgovore jer cijelu sliku nema. Koja je bila brzina, je li automobil stajao možda u traci, kako se taj vozač našao u putanji tog kamiona...pitanja su na koja istraga tek treba odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas. hr neslužbeno doznaje da je u stražnji dio osobnog automobila udario kamion i odbacio automobil na ogradu između dva smjera autoceste. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo