nova mjera zavoda / Zdravi žig na prehrambenim proizvodima: kako se snaći u šumi deklaracija?

Vlada je prihvatila Nacionalni program Živjeti zdravo. Dio programa je i posebna markica već nazvana "zdravi žig" kojom država tj. Hrvatski zavod za javno zdravstvo označava posebno zdrave namirnice. Koje su to posebno zdrave namirnice, i znači li to da su druge nezdrave

8.7.2015.
22:05
VOYO logo

Posebna markica s natpisom 'Živjeti zdravo' inovacija je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kojom će se odsad označavati posebno zdrave namirnice. 

Tako više o sirevima, maslacima i svim mliječnim proizvodima koji će imati tu markicu, nećete morati brinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mini mljekara Veronika prva je u Hrvatskoj dobila jamstveni žig 'Živjeti zdravo'. Time se potrošače želi informirati da je ono što su kupili dobro za njihovu prehranu.

I dok nekima oznaka puno znači, drugi je nisu ni primjetili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako želim piti mlijeko, kupit ću mlijeko, nije da se opterećujem s time", rekao nam je Drago iz Zagreba.  

Ali žig, prema procjeni, može dobiti tek 20-ak posto najkvalitetnijih proizvoda, pa su u mljekari uvjereni da je pred konkurencijom to njihova prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može bilo koji proizvod nositi jamstveni žig i ideja jamstvenog žiga je da jamči neku kvalitetu, mislim da bi to trebala biti neka naša komparativna prednost", rekao je Goran Šurbek iz mljekare 'Veronika'.

Dosad je jamstveni žig dobilo svega nekoliko proizvoda. Treba ih prijaviti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Proizvod mora biti zdravstveno ispravan, uz detaljan opis sastava na deklaraciji mora proći laboratorijsku analizu, zadovoljavati preporučeni omjer energije i hranjivih tvari, a ne smije sadržavati ni sladila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnikom su jasno su propisane granice količine masti, soli, šećera, najmanje količine proteina.

"Ideja načelno, naravno da je dobra, zato što imamo velik udio u populaciji ljudi koji boluju od kroničnih nezaraznih bolesti, što od metaboličkog sindroma, odnosno debljine, što od mnoge druge bolesti", rekao je nutricionist Nenad Bratković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocija zdrave hrane je super, kažu i proizvođači hrane, ali nije im jasno čemu još jedan žig.

"Postoji jedan univerzalni certifikat koji je vezan za cijelu EU, radi se o ekološkom certifikatu koji pokriva većinu stvari koja se ovim žigom želi napraviti. I ne mogu se izuzeti dojmu da je ovo još jedan dodatan namet koji vi morate platiti", izjavio je Marko Sever, tajnik Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male tvrtke moraju izdvojiti tri tisuće, velike 10 tisuća kuna po proizvodu i to na rok od tri godine. U Zavodu tvrde kako se time pokriva trošak analize, a ostatak se ulaže u promociju zdravlja. Žig je tek dio nacionalnog programa 'Živjeti zdravo' - jutros prihvaćenog na Vladi. 

"Očekivani javno zdravstveni doprinosi su senzibilizacija građana u potrebi očuvanja vlastitog zdravlja, mijenjanje promijenjivih loših životnih navika, smanjenje pobola od 
kroničnih nezaraznih bolesti i porast udjela zdravih građana u ukupnoj populaciji RH.", izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s tim porastom još će jednom porasti i troškovi proizvođača. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo