Zbog 'viška gostiju' istraga protiv makarskog novinara

28.7.2011.
17:37
VOYO logo

Rasistički članak naslovljen "Turistička stvarnost koju moramo mijenjati" objavljen u Makarskom primorju, listu sponzoriranom od gradske uprave, pod istragom je Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Zanimalo nas je je li njegov autor Ivo Ćurković prekršio članak 174. Kaznenog zakona koji zabranjuje "širenje rasne, vjerske, spolne, nacionalne, etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina, ili u cilju omalovažavanja, javno iznese ili pronese zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti jedne rase, etničke ili vjerske zajednice, spola, nacije ili zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaš upit proslijedila sam kriminalističkoj policiji. Odjel koji se bavi utvrđivanjem prekršaja ovog tipa u Kaznenom zakonu će se pozabaviti njime, a rezultate očekujemo sutra ili najkasnije u ponedjeljak", kazala nam je glasnogovornica nadležne policijske uprave, Marina Kraljević Gudelj.

Tanković: Bilo bi najnormalnije da ga se goni

"Bilo bi najnormalnije da odgovara po Kaznenom zakonu zbog širenja govora mržnje", smatra Šemso Tanković, zastupnik bošnjačke manjine u Saboru, ali dodaje: "Tako bi trebalo biti. Ali daleko je važniji glas javnosti, da mu većina poruči da je to širenje mržnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo ga je li ta "većina" gradska uprava, budući da je to vlast izabrana većinom na demokratskim izborima, a osim toga je i financijer glasila.

"Smatram da je ograđivanje od autora primjereno, jer ne može gradska uprava reagirati na svaki članak. Ukoliko se udalji s posla, on će postati heroj, jer ćete uvijek naći one koji podržavaju takve ljude. No, nađu li razlog da reagiraju, vjerujem da hoće", kaže Tanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloboda govora i nemiješanje u uređivačku politiku

Pokušali smo ondje doznati hoće li gradska uprava Makarske otići i dalje od priopćenja u kojemu se u "jakoj mjeri osuđuje" napis u Makarskom primorju i ističe da se ne radi o stavu gradske uprave.

"Svatko mora snositi odgovornost za svoje riječi i vjerujemo da ćemo dobiti pojašnjenje. Članak je takav kakav jest, potpisao ga je autor i od njegovih se stavova gradska uprava ogradila. Očekujemo da će se urednici ispričati", kaže zamjenik gradonačelnika Makarske Ivan Ivanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo ga upitali hoće li grad zatražiti sankcije prema Ćurkoviću zbog širenja mržnje, budući da su financijeri, Ivanda je odvratio pozivanjem na slobodu govora!

'Nisam uvrijedio nikoga'

"Novinari imaju slobodu govora i mi se ne miješamo u uređivačku politiku", kazao je. Da li se zaključiti da će se grad zadovoljiti isprikom? Naime, da će to biti isprika sa figom u džepu govore Ćurkovićevi istupi u kojima tvrdi da je pogrešno shvaćen i da su reakcije koje izaziva njegov nedvosmisleno šovinistički tekst rezultat podvale "konkurencije" Makarskog primorja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam uvrijedio nikoga, niti mi je to bio cilj. Tekst se odnosi na stanje u makarskom turizmu i probleme koje imamo, a jednodnevni izletnici iz BiH uzeti su samo kao primjer", kazao je za portal Bitno.ba Ivo Ćurković, dodajući da ne misli "da su to loši ljudi, niti mislim da sam ih uvrijedio. Oni su dobrodošli." Najavio je i tužbu protiv svih koji su ga nazvali fašistom!

Ne zna se što će M.O. Bebek napaviti

Ivanda uzvraća: "Ne znam što će gradonačelnik napraviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajno ili ne, gradonačelnik Marko Ožić Bebek nije na poslu danas, a mobitel mu je isključen.

Za Tankovića nema sumnje da se radi o govoru mržnje i diskriminaciji koliko po nacionalnoj, toliko i po imovinskoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne zavrijeđuje našu pažnju'

"Riječ je o podcjenjivačkom odnosu prema turistima iz BiH koje je krajnje neukusno. On se javlja poglavito u vrijeme kada se turizam razvija na najbolji način. I onda se uvijek nađe netko tko se pita 'Što će nam takvi?' Uvjeravam vas da su gosti iz BiH među najboljim potrošačima, bez obzira na nizak standard u BiH. Oni koji ih podcjenjuju zaboravljaju da među tim turistima, osim Bošnjaka i Srba ima i bosanskih Hrvata", kaže Tanković.

"Vrijeđanju pribjegavaju isti oni ljudi koji su za vrijeme ratova na Balkanu generirali nacional-šovinizam. No, treba biti hladne glave, jer nije bitno toliko što se kaže, već tko to kaže. U ovom slučaju ta osoba ne zavrjeđuje našu pažnju, jer se sama diskreditirala", zaključuje Tanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107280213006 arti-201106280714006 arti-201008250075006 arti-201008240664006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo