Sve je napetije / Zbog štrajka prosvjetara mogao bi nastradati HNS: Hoće li im se premijer 'zahvaliti na suradnji'?

HNS je danas bez izjava, iz stranke tek poručuju da su njihovi stavovi jasni i da je premijer na potezu

29.10.2019.
18:38
VOYO logo

Što se tiče odnosa sindikata školstva i Vlade pomaka nema, štrajk se nastavlja. 

Istodobno, sve je napetije uoči sjednice Vlade na kojoj će se naći proračun za iduću godinu, a koji HNS neće podržati ako u njemu ne bude više novca za učitelje. Što kani onda premijer? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi danas upitani HDZ-ovi ministri ponavljaju istu rečenicu: "ne pristajemo na ucjene".

Utorak je četrnaesti dan štrajka, u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji učionice su bile prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boli nas nepravda u smislu kad god prosvjetari žele pokazati želju da bi voljeli imati nešto veća primanja, za njih nema razumijevanja ili baš tad nema novca, baš tad nije zgoda, baš tad treba stegnuti remen", rekla je Mirjana Steavnović, učiteljica u OŠ Rapska u Zagrebu.

Kako će se nadoknađivati nastava još se točno ne zna, jedna od opcija je i da se školska godina produlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja znam, prije se nadoknađivalo subotom i ja mislim da to ne bi trebao biti problem, sve ćemo organizirati kako bi se nadoknadio propušten broj sati, ako to bude potrebno i ukoliko dobijemo takav naputak", kazala je ravnateljica OŠ Rapska Diana Dujmović.

Štrajk se nastavlja u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a prosvjetarima se ponovno pridružuju fakulteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je spremno da štrajk krene i za sada je odaziv izuzetno dobar, očekujemo da ćemo imati velik dio akademske zajednice u prekidu, odnosno u blokadi", kaže Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nepostojanju dijaloga s Vladom sindikati su obavijestili međunarodne obrazovne organizacije. Hoće li oni platiti štrajk ako to ne učini Vlada pa i onima, koji nisu članovi sindikata predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem odgovara: ''Neplaćanje dana u štrajku je političko samoubojstvo".

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaoslenih u srednjim školama, istaknuo je da su "svi učitelji, svi koji sudjeluju u zakonito organiziranom štrajku zaštićeni i nitko ne smije zbog toga stradati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se četvrtak

A hoće li stradati HNS-ovi ministri koji su najavili da neće glasovati za proračun za iduću godinu ako u njemu ne bude novca za učitelje? Sve se glasnije spekulira da će im se premijer zahvaliti ako tako učine. 

''Realnost naša hrvatska je ta da smo živjeli dugo, dugo godina na dug. Tom procesu je došao kraj. Svi oni koji se s tim slažu dat će podršku hrvatskoj Vladi i nama ponaosob. Oni koji se s tim ne slažu mogu se vratiti u prošlost s one druge strane željezne zavjese", rekao je ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov kolega, ministar branitelja Tomo Medved poziva na strpljivost, ali i napominje da "Vlada definitivno ne prihvaća nikakve ucjene".

Čeka se četvrtak kada će se vidjeti hoće li se o proračunu raspravljati na sjednici Vlade, koja za njegovo donošenje ima vremena do 15. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što se tiče mene kao ministra financija i mog tima u Ministarstvu, mi se držimo našeg originalnog plana, radimo sve ove radnje koje trebamo napraviti da zgotovimo oba dokumenta i prema našem baznom scenariju to vi trebalo ići na sjednicu Vlade u četvrtak", najavio je ministar financija Zdravko Marić.

HNS je danas bez izjava, iz stranke tek poručuju da su njihovi stavovi jasni i da je premijer na potezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo