'Ružno' voće i povrće prodaju po 30 posto nižim cijenama

Prema podacima Hrvatske agencije za hranu, u Hrvatskoj svaki stanovnik na godinu baci 90 kilograma hrane.

15.10.2014.
18:02
VOYO logo

Hrana se baca već od same proizvodnje, upozoreno je na skupu "Kako smanjiti gubitke i bacanje hrane: od polja do stola", koji se u povodu Svjetskog dana hrane održava na osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

Proizvođači hranu bacaju često jer je višak koji ne mogu prodati, niti donirati, jer ih u tom slučaju čekaju još i dodatni porezni nameti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baca se i hrana koja izgledom ne zadovoljava propisane standarde ili je ljudima neprivlačna, poput nepravilnosti kod voća i povrća. Jedan francuski lanac trgovina zbog toga je pokrenuo kampanju u kojoj takvo "ružno" voće i povrće prodaje po 30 posto nižim cijenama, javlja RTL.

Novi zakon

Ministarstvo poljoprivrede, pak, priprema novi Zakon o poljoprivredi kojime bi se omogućilo da se višak hrane može dati kao donacija. Sada je to ograničeno i drugim propisima, pa razne institucije nisu u mogućnosti niti primiti donaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo