napeta situacija / Zbog spore obnove stanovnici Banovine gube živce, političari se prepucavaju: 'Nestalo je ili podijeljeno tone i tone građevinskog materijala...'

Preživjeli su koronu i potres, no dotući će ih - kažu igra oko podjele pomoći, a njima je dosta igre

6.3.2021.
22:00
VOYO logo

Pod zastavom s prvim bijelim poljem i natpisom Narodni stožer, branitelj Ivo Vranić, raspodjeljuje pomoć pristiglu iz Berlina. Kaže to je jedini način da pomoć stigne do onih kojima je potrebna, jer grad je nesposoban.

"Oni taj građevinski materijal koji dođe tamo, a došlo ga je po mojoj procjeni petsto tona, mi ne znamo tko je taj materijal dobio. Mi nemamo evidenciju, nema ulaza, nema izlaza. Ko to vodi", pita se Ivo Vranić iz inicijative branitelja grada Petrinje,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o materijalu koji je prije više od mjesec dana stigao iz Slovenije i BiH zbog kojeg je prije dva dana došlo sukoba s gradonačelnikom.

Image
Velike frustracije /

Gradonačelnik Dumbović za RTL Danas: 'Iza svega ovog kriju se Mostovci, mi ovo nismo zaslužili'

Image
Velike frustracije /

Gradonačelnik Dumbović za RTL Danas: 'Iza svega ovog kriju se Mostovci, mi ovo nismo zaslužili'

Sve je to gledala najnovija kandidatkinja za gradonačelnicu Petrinje, koju je aktualni gradonačelnik i optužio za organizaciju prosvjeda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sad je nestalo ili podijeljeno, mi ne znamo, građani ne znaju tone i tone građevinskog materijala, to je petsto tiuća tona građevinskog materijala što se slilo... Kome, ne znate? Nema, znači mi smo sad dokazali da sustav nije postojao", govori Luca Gašpar Šako, koordinatorica Mosta za grad Petrinju.

Da sustav ne funkcionira već 70 dana tvrdi i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Petrinje, još jedna koja mu "pakira" tvrdi gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako niste jasno postavili kriterije za donacije, onda je jasno da nastaje kaos kao što ga imamo u gradu. Vi ste tu iz grada, je li znate gdje nestaju donacije? Ne, kao ni ostali građani, na žalost nemamo uvid u donacije koje dolaze", poručuje Magdalena Komes (HDZ), vijećnica u petrinjskom gradskom vijeću.

Gradonačelnik, kojega se i ranije optuživalo za netransparentnu dodjelu donacija tvrdi ništa od toga nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih petsto tona su napravili ne znam nekoliko milijuna nečega, međutim, znamo točno da je informacija između 15 i 20 tisuća eura da je vrednosti, nema to veze sa petsto tona materijala. Gdje je taj materijal? Pa taj materijal u prvih mjesec dana je raspoređen na više lokacija u gradu Petrinji to je bilo u Malinovoj, to je bilo u Mažurenićevoj, to je bilo u Ciglani i imamo sve zapisnike ko je šta uzeo."

U skladištu je, kaže Dumbović još materijala, ali do njega se više neće moći dok upravo oni koji ga kritiziraju - ne postave jasne kriterije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok građani čekaju kriterije imaju osjećaj da su zaboravljeni od svih. NItko ih, tvrde, ne sluša, pa su političarima napisali što ih muči. 

"I tuga i žalost zato što sve to sporo ide, i zato što nema pomoći ni od države, ni od vlade, da nam pomognu da se vratimo na svoje ognjište", kaže Marijana Fijola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je upitna egzistencija svih nas. Ljudi koji ne znaju da li će im djeca ići na jesen u školu, da li će ići u vrtić, gdje će ići u vrtić...", dodaje Damir Vadlja.

Možda i van Petrinje, boje se u građanskim inicijativama gdje svakodnevno gledaju sugrađane koji pakiraju kofere. Preživjeli su koronu i potres, no dotući će ih - kažu igra oko podjele pomoći, a njima je dosta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo