'MIJENJATE ZAKON' / Zbog situacije na Platku, Sindikat policije oštro: 'Ne radite razdor među nama i HGSS-om'

Image

U srijedu je najavljen prosvjed u Rijeci zbog navedenog slučaja, a građane su na ulice pozvali iz Možemo! i Unija Kvarnera

5.2.2023.
15:26
VOYO logo

Zbog slučaja na Platku te uključenosti HGSS-a koji, kako navodi Sindikat policije, stvara razdor između policijskih službenika i HGSS-a, treba mijenjati zakone koji se tiču nasilja i javne sigurnosti. Dodaju kako zakon mijenjan od raspada bivše države.

U svom priopćenju govore da je često temeljem njega policija u obvezi prijaviti sve sudionike događaja pa tako i one koji se brane od napada, a ne samo one koji su započeli napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu dalje da je policija dužna održavati mir i red, a ne suditi. "Kako nismo svemogući i ne možemo biti na svim lokacijama gdje se potencijalno mogu dogoditi nemili događaji, činjenično stanje možemo utvrditi samo na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza poput video snimke. Odluku o krivcu i kaznama donosi nadležni sud", rekli su.

"Posebno oštro odbacujemo optužbe da je policija iz nekog razloga nesklona HGSS-u s kojim oduvijek besprijekorno surađujemo te smo im zahvalni za sve što svakodnevno dragovoljno čine za sigurnost građana i turista", tvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SNIMKA SVE OTKRIVA /

Rekonstruirali smo slučaj Platak. Kako je moguće da je noga u glavu za policiju prekršaj?

Image
SNIMKA SVE OTKRIVA /

Rekonstruirali smo slučaj Platak. Kako je moguće da je noga u glavu za policiju prekršaj?

"Molimo da se smire tenzije, apsolutno podržavamo zahtjeve da u društvu postoji nulta tolerancija na nasilje, a posebno prema službenim osobama, ali isto tako apeliramo da pojedine političke grupacije i pojedinci ne koriste navedeni slučaj za samopromociju. Voljeli bismo da se pričeka završetak službenih istražnih radnji i odluka Državnog odvjetništva o navedenom slučaju. Za sada sve izjave službenih dionika jasno govore da u navedenom slučaju od strane policije nema bilo kakvog oblika zataškavanja i prikrivanja nečije odgovornosti", dodali su.

"Doista nitko nije zaslužio da ga netko na dužnosti napada i udara, a osobito ne predstavnici HGSS-a koji svakodnevno u zahtjevnim uvjetima spašavaju ljudske živote. Kao policijski službenici, ali i kao građani Republike Hrvatske, apsolutno podržavamo zahtjev HGSS-a da se napad na njihove djelatnike od sada kvalificira kao napad na službenu osobu te da se konačno pristupi donošenju novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kako bi se jasno razlikovao pravni tretman napadača u odnosu na osobe koje su napadnute", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog zakona govore kako su posljednim izmjenama samo kazne pretvorene iz njemačkih maraka u eure i to na istoj razini. Tako da nova kazna za omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe iznosi od 20 do 100 eura. "Time je, unatoč našim apelima, ali i stručne javnosti, umjesto da se pokaže briga zakonodavca i da se navedeno konačno uredi te kazne odrede u primjerenoj visini. Sadašnje kazne samo mogu potaknuti, a ne odvraćati od takvih ponašanja što nažalost ovakvi događaji samo potvrđuju", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo