Kupovina borbenih aviona / Zbog posla koji se našao pod znakom pitanja, Krstičeviću ostavka ne pada napamet: Državni vrh uz ministra

Realizaciju gotovo 4 milijarde kuna vrijednog posla, MORH je spreman čekati koliko god treba

13.12.2018.
18:31
VOYO logo

Iako mu je zapeo posao karijere - kupovina borbenih aviona F-16 Barack od Izreala, ministar obrane Damir Krstičević za to se ne smatra odgovornim. Ostavka nije opcija, a ima i podršku državnog vrha.

Svi i dalje vjeruju u dogovor Izraela i SAD-a koji mora dati zeleno svjetlo. Amerikanci traže da se prvo ukloni sva izraelska nadogradnja, dok Hrvatska očekuje modernizirane avione kakve je i dogovorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada imamo izazove", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

"Mi inzistiramo da dobijemo one zrakoplove po ponudi. One koje smo tražili", rekao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da bi ih dobili treba imati dozvolu Sjedinjenih američkih država koji traže da se avioni vrate u prvobitno stanje, prije izraelske nadogradnje. Pa je ministar krenuo u parlament objasniti problem.

Krstičević je uvjeren da je sve u redu. Da će tako biti vjeruju i članovi Odbora za obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno vjerujem da će se ovaj postupak za odobrenje za prodaju okončati kako je i najavljeno odlukom američkog Kongresa. Garancije koje smo vidjeli, a bile su u postupku, sada ih mogu vidjeti članovi Odbora", kazao je predsjednik saborskog Odbora za obranu, Igor Dragovan.

Zbog posla koji se našao pod znakom pitanja, Krstičeviću ostavka ne pada napamet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim zbog čega sam odgovoran. Što jačam Hrvatsku vojsku? Što je moderniziram? Što smo vratili vojsku u Varaždin? Razgovaram s premijerom stalno. Zato što je zapelo u poslu oko aviona. Sačekajmo“, kazao je Krstičević.

Državni vrh je čvrsto uz ministra

"Ne znam uopće otkud ta tema ima li Damir moje povjerenje ili ne. Bilo kakve modifikacije koje bi dovele da taj proizvod koji je odabran bude drukčiji, cjenovno različit, ne dolaze u obzir", kazao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim zašto bi ministar trebao odstupiti, riječ je o pregovorima u kojima RH ne može sudjelovati", smatra predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović.

Realizaciju gotovo 4 milijarde kuna vrijednog posla, MORH je spreman čekati, kažu, koliko god treba. Bez dogovora Amerike i Izraela, natječaj će biti poništen, a nebo nad Hrvatskom i dalje će čuvati stariji i slabiji ruski MIG-ovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo